Škola futsala: Dok mnogi odlaze oni se trude okupiti djecu oko sporta

Ponedjeljak i srijeda, u dva popodnevna termina u sali Mješovite srednje škole u Banovićima i subotom u podne veliki trening sa utakmicama u sportskoj dvorani u Banovićima okupljaju najmlađe nogometaše i nogometašice Škole futsala Malonogometnog kluba koji nosi ime svoje općine.

– Sad slavimo dvadesetogodišnjicu Kluba s tim da smo sa Školom futsala počeli u oktobru mjesecu. Zainteresovanost je velika. Za nepunih 6 mjeseci imamo preko 50 dječaka i djevojčica. Sve su s područja naše opštine. Banovići su uvijek bili grad sporta i fudbala i futsala i velika je zainteresovanost, kaže trener Robert Sliško.

Malonogometni klub je osnovan 1999. godine, a dvojica nekadašnjih nogometaša banovićke Budućnosti, koji su unazad deset godina gradili trenerske karijere u dvoranskom nogometu, osnivanjem sasvim nove Škole žele ne samo unaprijediti sportski život djece, nego i biti dijelom jedne pozitivne priče o ostanku u domovini. Godinama unazad iz Banovića se u potrazi za poslom i boljim uslovima života, kao i iz drugih bosanskohercegovačkih sredina sele cijele porodice. Mladi ljudi. Roditelji s djecom. Vršnjaci ovih dječaka i djevojčica u nekim drugim, velikim gradovima i državama zasigurno ne brinu hoće li imati pristojnu opremu i uslove za treninge. U Banovićima imaju minimum uslova, ali mnogo sportske volje i duha.

– Kupujemo te neke lopte i još neku pomoćnu opremu, mi treneri i roditelji. Većinom roditelji. Oni, članarinama koje su minimalne. Mi kupimo neku opremu koja je neophodna za rad Škole. Postoji mogućnost. Ima mnogo dobrih ljudi, koji mogu pomoći da kupimo tu pomoćnu opremu: lopte, markere, dresove, čunjeve i sve što treba za jedan trening. Nadam se da će oni imat sluha da vide šta mi radimo i koji je cilj naše Škole. A cilj je da privučemo djecu, da ih sklonimo od telefona, interneta, od kafića. Da su tu i da imaju nekakvu aktivnost i da razvijaju svoje tijelo. Uz razvoj tijela ide i razvoj duha, razvoj osobe, pojašnjava trener Edis Kurtić.

Treneri su se kažu najprije fokusirali na savremene metode. Na način treniranja kakav prate u razvijenijim, uspješnijim, starijim i iskusnijim klubovima. U Banovićima su već bili domaćini nekoliko utakmica, gdje je ovdašnji tim igrao protiv vršnjaka iz susjednih Živinica i Lukavca. No, još nisu nigdje putovali. I za odlaske na gostovanja, ovoj Školi treba novca. Dizajniralii su i izradili probni primjerak dresa u kojemu bi nastupali na budućim utakmicama. Na tim bi dresovima, po uzoru na druge sportske kolektive mogli štampati logotipe sponzora.

Imamo te neke boje Banovića, ta zeleno-crna, ali nama ne igra ulogu koja je boja. Bitno je da mi to imamo. Svaki sponzor koji dođe, mi bi gledali da se njegov logo nalazi ili naprijed ili nazad. Nije uopšte bitno šta je. Nije bitna ni boja. Pristajemo na sve vidove pomoći, ako bi nam dali sponzori i donatori. Mi se nadamo da bi od ovih momčića, neko mogao da izađe na pravi put u stilu Džeke, Pjanića i svih ostalih naših vrhunskih igrača, kaže trener Kurtić.

Za ambicije uvijek ima prostora i vremena i nije teško čekati, kažu treneri najmlađih banovićkih nogometaša i nogometašica. Vjeruju da velike kompanije imaju prava sponzorirati velike klubove i to je sasvim uredu. Također vjeruju da se među mladim, a budućim velikim i vjerovatno nekim i uspješnim sportistima nalaze talenti koje vrijedi podržati. Za početak su napravili prezentaciju na društvenoj mreži facebook, gdje ih je moguće kontaktirati. A kako budu širili članstvo i nizali utakmice, bit će još mnogo više prilika da se njihov i trud i rad svih članova i članica ove Škole vidi, prepozna i uspjehom na terenu uz sponzorstvo ne samo velikih, nego i malih kompanija, obrta, organizacija i pojedinaca, konkretno i nagradi.

TV prilog je emitovan u emisiji Putokaz RTVTK. Ukoliko želite gledati cijele emisije posjetite naš Youtube kanal.

novinar Azra Mešić

Pročitajte...