Škola reanimacije u Tuzli: Sutra obuka za građane na Trgu Slobode

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli počela je danas prva Ljetna škola reanimacije u kojoj učestvuje 150 studenata, a osim domaćih profesora predavači su i iz zemalja bosanskohercegovačkog okruženja.  Ljetna škola reanimacije ima za cilj pružiti priliku studentima da savladaju vještinu reanimiranja srčanog mišića, te da besplatno steknu evropski priznat certifikat. Školu implementira Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta „Medicus“, uz podršku Medicinskog fakulteta i Univerziteta u Tuzli, Evropskog resuscitacijskog savjeta i Resuscitacijskog savjeta Srbije.

novinar Azra Mešić

Djelovati na način da spasimo nečiji život u trenutku srčanog zastoja pitanje je od planetarnog značaja, poruka je prve Ljetne škole reanimacije, dvodnevne edukacije za studente i građane Tuzle, koja se događa na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

– Obuka koju radimo je standardizovana i prihvaćena na planetarnom nivou i ti certifikati važe u cijelom svijetu, Violetta dr. Raffay, predsjednica Resuscitacijskog savjeta Srbije.

Certifikate Resuscitacijskog savjeta Evrope će nakon današnje obuke dobiti 150 studenata učesnika Ljetne škole reanimacije. A organizatori žele dugoročno doprinijeti procentu preživljavanja nakon srčanog zastoja koji se po svjtskim statistikama događa svakih 90 sekundi, a postotak preživljavanja je još ispod 10 odsto. Podatak da dijete od 7 godina može reanimirati srce, dovoljan je da to svaka odrasla osoba može učiniti, kažu specijalisti urgentne medicine, predavači Ljetne škole.

– Do sada nismo naišli na jedan arest koji je neko od očevidaca započeo reanimirati. Najvjerovatnije da se radi o problemu straha da se ne učini nešto loše, a najgore loše što se može učiniti je ne učiniti ništa… pacijentu koji je doživio srčani zastoj, dr. Lejla Kuluglija Memišević, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli.

Drugog dana Ljetne škole reanimacije, Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta organizovat će pokaznu vježbu za građanstvo.

– Na toj pokaznoj vježbi su studenti koji danas steknu certifikate će pokazati kako se vrši reanimacija i kako se koristi automstski električni defiblirator. To je veoma bitno jer sad ga imamo na svim većim trgovima u Evropi, a koji možemo da koristimo, pojašnjava Tarik Novalić, član Organizacionog odbora Ljetne škole reanimacije.

Pokazna vježba zakazana je za petak u 19:30 na tuzlanskom Trgu Slobode.

Pročitajte...