Skupština TK: Imenovana Vlada TK

Na sjednici Skupštine TK imenovana je nova Vlada, na čelu sa premijerom, univerzitetskim profesorom Kadrijom Hodžićem. Nova Vlada je imenovana nakon promjene parlamentarne većine, koju sada čine zastupnici SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a. Osiguranje kvalitetne zdravstvene zaštite građanima u vrijeme pandemije, očuvanje finansijske stabilnosti, podrška poduzetništvu, neki su od prioriteta Vlade kantona.


Davanjem svečane izjave premijer i ministri u Vladi Tuzlanskog kantona stupili su na svoje dužnosti. Na čelu Vlade TK je univerzitetski profesor, doktor ekonomskih nauka Kadrija Hodžić. Ministar unutrašnjih poslova je magistar sigurnosti Midhat Dobrnjić, dok je na čelu Ministarstva pravosuđa i uprave diplomirana pravnica Una Harčin. Doktor matematičkih nauka, Elvis Baraković je ministar obrazovanja i nauke, a univerzitetski profesor, doktor tehničkih nauka, Zvjezdan Karadžin je ministar za prostorno uređenje i zaštitu okolice. Ministar finansija je Vedran Lakić, po zanimanju diplomirani ekonomista, dok je za ministra za kulturu, sport i mlade imenovan magistar iz oblasti muzičke umjetnosti Zlatan Muratović. Hamza Bešić, inače, diplomirani pravnik na čelu je Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, dok je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, magistar prehrambene tehnologije Vahidin Smajlović. Specijalista radiologije, dr.Božo Jurić imenovan je za ministra zdravstva, Esad Džidić za ministra za rad, socijalnu politiku i povratak, te Mevludin Hodžić za ministra privrede. Ministar za boračka pitanje je Fedahija Ahmetović. Osiguranje kvalitetne zdravstvene zaštite građanima u vrijeme pandemije, očuvanje finansijske stabilnosti, podrška poduzetništvu, neki su od prioriteta Vlade kantona.

-Zaštita privrednih subjekata koji su došli pod udar korone. Poticanje poduzetništva kako bismo održali zaposlenost i likvidnost tih firmi. Treće je obrazovanje, pripremamo kurikularnu reformu koja podrazumijeva obrazovanje za tržište rada, kazao je prof.dr.Kadrija Hodžić, premijer TK.

Predsjendik Skupštine TK Slađan Ilić, posebno ističe imenovanje Vlade TK u skladu sa Ustavom i zakonom:

-U narednom operiodu će, također, raditi u skladu sa najvišim aktima države BiH i kantona. Očekujem da krenemo sa nekim projektima, realizacijom programa kojeg je premijer predočio poslanicima i javnosti, navodi Ilić.

U svojim diskusijama zastupnici opozicije su iskazali rezerve prema najavljenom djelovanju Vlade.

-Vlada obično ima 100 dana slobode, da tako kažem, u kojima opozicija ne napada žestoko, ova vlada nema tu mogućnost. Prije svega nalazimo se u pandemiji, a drugo, prethodna vlada, premijera Tulumovića, ostavila je prilično stabilno stanje, suficit u Budžetu u prethodnoj godini od 2 miliona, prije deset dana, kada je premijer Tulumović podnio ostavku na računima kantona je ostalo 80 miliona, napominje Fahrudin Skopljak, zastupnik SDA u Skupštini TK.

Senad Alić, predsjednik Kluba poslanika PDA u Skupštini TK potcrtava punu podršku parlamentarne većine premijeru i ministrima:

-Mi smo čuli ekspoze premijera, kao skupštinska većina daćemo sigurnu podršku ovoj vladi, na čelu sa premijerom, a kako bismo mogli ispoštovati ono što se našlo u ekspozeu premijera. Naravno, i ono što će se naći u planu rada vlade i u planu rada skupštine koji će biti usvojeni na nekoj od narednih sjednica. 0,50

Osiguranje novih izvora prihoda u cilju finansijskog jačanja TK navedeni su kao ključni zadaci za naredni period.

-Smatram da će nam finansijska stabilnost biti prioritet. Posebnu pažnju ćemo posvetiti prihodima, odnosno, ostvarivanju dodatnih prihoda, dosta je drugih fondova EU, međunarodnih organizacija, ambasada, gdje postoji dosta novaca i naravno da ćemo svu energiju uložiti da pokušamo osigurati dodatna sredstva. Time bismo mogli realizovati mnogo više projekata na području TK, pojašnjava Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Naročito je istaknuta važnost obrazovanja.

-U ovom momentu, najbitnije je da se učenici vrate u škole, i njihova bejzbednost, kao i svih onih koji su u prosvjeti. Njihovo zdravlje, ni u jednom momentu, ne smije doći u pitanje. Što se tiče rada, na duže staze, uspsotavićemo bolju sinergiju i komunikaciju sa svim sindikatima na svim nivoima obrazovanja i sa Pedagoškim zavodom, koji treba biti generator stručnih ideja. U poglkedu visokog obrazovanja, slijedi nam rad na kreiranju i potpisivanju kolektivnog ugovora i na izmjenama i dopunama zakona u svakoj sferi obrazovanja u cilju poboljšanja obrazovne politike, naglašava doc.dr.Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Vladu TK podržalo je 19 zastupnika, protiv je bilo 11, a suzdržano njih pet. Nova Vlada je imenovana nakon promjene parlamentarne većine, koju sada čine zastupnici SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a.

 

Pročitajte...