Skupština TK: Nije usvojen Prijedlog Budžeta TK za 2021. godinu

Zastupnici u Skupštini TK nisu podržali Dnevni red današnje hitne sjednice, na kojoj se, između ostalog, trebao razmatrati Budžet TK za 2021. godinu. ZA je glasalo 16 zastupnika, dok je njih 17 bilo suzdržano. Nakon sjednice održane su konferencije za medije na kojima su predstavnici nove većine, SDP, PDA, Naša stranka i SBB pozvali Premijera TK da podnese ostavku.

Vanrednu konferenciju su održali predstavnici SDP-a, PDA, Naše stranke i SBB-a.
– Nas četvorica smo predstavnici 18 poslanika u Skupštini TK i tih 18 poslanika je želilo još jednom na ovoj sjednici da pokažemo da Vlada nema podršku, odnosno nema većinu u Skupštini i da na ovakav način kako oni misle da upravljaju kantonom, da to nije moguće – kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK.

Očekuju da Premijer TK podnese ostavku i da se Skupština i Vlada vrate u zakonske okvire, te da djeluju u okviru Ustava.

– Oni neka odstupe danas, njima je Skupština izglasala smjenu i rukovodnstvu Skupštine i Vladi TK. Oni odstupe danas, mi smo spremni zakazati hitnu sjednicu Skupštine TK i usvojiti sva ova dokumenta. Niko od nas nije protiv Budžeta, nego smo protiv blokade TK – ističe Senad Alić, predsjednik Kluba poslanika PDA u Skupštini TK.

Jedno od rješenja političke blokade TK ponudio je zastupnik Selim Bešlagić, napominjući da većina u Skupštini TK nije odgovorna zbog neusvajanja Budžeta.

– Selim Bešlagić se povlači i traži da prvi sa liste Naše stranke dođe na mjesto zastupnika u Skupštini TK. Pošto se radi o građaninu, odnosno delegatu koji je iz reda Srpskog naroda dobivamo legalnu Klub srpskog naroda, koji će spriječiti dalju blokaldu po pitanju vitalnog nacionalnog interesa – dodaje Selim Bešlagić, predsjednik Kluba poslanika Naše stranke u Skupštini TK.

Bešlagić naglašava da će ostavku na mjesto zastupnika podnijeti do petka, te da će biti dovoljno vremena za usvajanje Budžeta, koji bi u tom slučaju podržali i poslanici SBB-a.

– Smatrali smo da će se izabrati novo skupštinsko rukovodstvo i Vlada i da neće biti problema oko Budžeta, u kojoj je formi Budžet, to nije problem, jer ćemo ga mi usvojiti, problem je u blokadi – napominje Nedžad Hamzić, predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, ističe da će Ustavni sud da donese konačnu odluku o smjeni Vlade i rukovodstva Skupštine. Naglašava da TK neće biti blokiran i da će Budžet biti usvojen.

– Pitanje smjene rukovodstva Skupštine i smjene Vlade je otišlo na Ustavni su, i on treba da rješi. Sve dok Ustavni sud ne donese presudu, sve ostalo je u skladu sa članom 149. napad na ustavni poredak FBiH i kantona – dodaje Vujović.

Premijer TK Denijal Tulumović, kaže da je Vlada TK u proteklom periodu radila odgvorno i na vrijeme u proceduru uputila Budžet, što većina zastupnika nije usvojila. Na poziv nove većine da podnese ostavku kaže…

– Ja ne vidim razlog zašto bih podnosio ostavku, kada sam svoj posao u prethodnom periodu, zajedno sa ministarsima koji su u Vladi TK obavljao odgovorno i na dobrobit građana TK, a ne na svoju ličnu dobit.

Na ucjene, kako ih nazivaju predstavnici SDA, DF-a i SBiH neće pristati…

Istovremeno ministar finansija TK najavljuje pripremu Odluke o privremenom finansiranju TK, koja bi bila na snazi do kraja marta.

– Ukoliko se ne usvoji ni odluka o privremenom finansiranju , prema Zakonu o Budžetima FBiH, nakon roka 31.03. prestaju ispate svega osim za dugove prema kreditorima – naglašava Suad Mustajbašić, ministar finansija TK

Zastupnici su danas trebali razmatrati i i finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje TK.

Pročitajte...