Skupština TK o Nacrtu Budžeta za 2018.

Prema nacrtu prihodi Budzeta TK za 2018,godinu su projicirani na 356 miliona maraka, za oko 3 miliona su manji u odnosu na ovu godinu. U ministarstvu finansija očekuju da ce u javnoj raspravi biti dostavljeni prijedlozi koji ce biti ugradjeni u prijedlog Budzeta.

“Ocekujemo korekcije prihoda koje ce federalno ministarstvo dostaviti ovih dana. Prema onome sto sam vidio prihodi od PDV-a ce biti nesto veci, shodno tromjesecnim prihodima iz ove godine iz perioda kad su od PDV-a prihodi najizdasniji”-ministar finansija Jakub Suljkanovic.

U odnosu na ovu godinu u iducoj godini na drugaciji nacin su struktuirani kapitalni izadci.

“750.000 km…540 hiljada za prijekat TIKe, 500 hiljada za Univerzitete za place, jer su Untz finansira i iz vlastitih prihoda, a oni su zbog drasticnog pada upisanih studenata znatno manji,” ministar finansija Jakub Suljkanovic

Prema rijecima ministra finansija za finansiranje poljoprivrede u 2018.godini je planiran u isti nivo novca kao i u 2017.godini. Za vboračko-invalidsku zastitu i iduce ce godine biti izdvojeno novca koliko i u 2017.godini, s tim da ce doci do restruktuiranja rashoda, s obzirom na to da za realizciju nekih prava branitelja i clanova njihovih porodica treba vise novca u odnosu na prethodni  period, odnosno, da neka lica izlaze iz odredjenih  prava cime se i novac za te svrhe smanjuje.

Sjednica je u Toku, prati je Mirela Selimović

Više informacija u nastavku…

Pročitajte...