Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK u emisiji „Aktuelno“- Izgradnja povjerenja u institucije ključna

U 2021. godini, Skupština Tuzlanskog kantona održala je 18 sjednica. Doneseno je 30 zakona, 3 nacrta zakona, 29 odluka, 3 strategije; 2 programa, 6 mišljenja na federalne propise, 6 akata u vezi autentičnih tumačenja (4 zaključka i 2 autentična tumačenja) 122 zaključka i 84 dokumenta analitičko – informativnog karaktera (8 analiza, 30 informacije, 46 izvještaja). Predsjednik Skupštine Ključnim smatra igradnju povjerenja u institucije.

-Mi moramo imati povjerenja u sistem. Prije svega moramo imati vjeru u državu BiH. Država BiH mora funkcionisati na tri nivoa propisane vlasti, izvršna sudska i zakonodavna vlast. I svaki nivo vlasti moramo učiniti efikasnim da bismo vratili provjerenje, zaustavili odlazak, jer je jedan od uzroka odlaska velikog broja mladih nepovjerenje u institucije, kaže Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK.

Odnos viših nivoa vlasti prema Tuzlanskom kantonu, i u pogledu raspodjele javnih prihoda, ali i podrške ključnim projektima, kakav su primjeruice ceste, do sada je bio nezadovoljavajući.

-Ta obećanja prema Tuzli i Tuzlanskom kantonu, uvijek su ostajala na bazi obećanja. I svaki put Tuzlanski kanton iskaže dobru volju, bez obzira ko čini Federalnu vladu, da li su različitti politički subjekti ili ne, to je interes građana ovog kantona, građana Federacije i građana BiH. I mi na tom interesu trebamo imati neko jedinstvo, ističe Ilić.

Transparentnost i zakonitost u radu institucija ključne su za političku stabilnost, kao jedan od preduslova za ozbiljnije investicije.

-Stalno smo govorili, borba protiv kriminala, korupcije, transparantnost. Vlada na čelu sa profesorom Kadrijom Hodžićem je to otvorila sve, sve je javno i transparentno. Prvi je premijer koji javno govori, i uradiće, sve što nije u skladu sa zakonom poslaće tamo gdje treba, navodi Slađan Ilić, predsjednik Skupštine TK.

Ukupna realizacija Programa rada Skupštine Tuzlanskog kantona za 2021. godinu je 86%, ako posmatramo samo planirane aktivnosti, a ako posmatramo cjelokupan godišnji rad Skupštine, realizacija je 208%.

Pročitajte...