Slijedi nam period alergija: Obratite pažnju na simptome!

Slijedi nam period pojačanog širenja polena što izaziva pojavu sezonskih alergija. U vrijeme kada imamo pojavu virusa čiji su simptomi slični alergijama ljekari kažu da ni tu nema mjesta za paniku. Oni koji su potvrđeni alergičari svoje simptome znaju i trebaju se pridržavati uputa ljekara i korištenja lijekova. Napominju da temperatura nema veze sa alergijama. Što znači da ako kišete, kašljete i imate temperaturu trebate se, putem telefona, javiti porodičnom ljekaru.

Kihanje, kašljanje, svrbež nosa i očiju u vrijeme kada sve cjeta česta su pojava i simptomi su alergije. Oni koji su se ranije suočili sa ovim problemo već ih znaju prepoznati i pratiti, uz korištenje adekvatne terapije.S obzirom da smo u vremenu kada svaka kijavica izaziva sumnju, a vezano za COVID infekciju, oni koji će prvi ovog proljeća prvi put osjetiti ove tegobe mogu biti zabrinuti.
“Ali čak ni za njih to ne bi trebo biti problem da diferenciraju razliku od jednog infektivnog sindroma gdje je dominantna povišena tjelesna temperatura. Upravo je to ovo vrijeme COVID 19 infekcije kod koje je dominantan simptom temperatura.povišena tjelesna”,kaže dr Edin Zukić, specijalista interne medicine,pulmolog u Dom zdravlja Tuzla .
Dakle samo povišena temperatura, u ovom slučaju je alarm da se, putem telefona, konsultujete sa vašim ljekarom porodične medicine.
“Ili u Higijensko-epidemiološkoj službu ako sumnjaju da imaju simptome COVID infekcije.To bi značilo da su imali kontakt sa oboljelim, a za kojeg je dokazano da je obolio, i ako su bili u rizičnim područjima ili su bili u kontaktu sa osobama iz rizičnih područj”, navodi dr. Zukić.
Ne smijemo zanemariti ni činjenicu su i drugi virusi i prehlade također česte u ovo doba godine, zato ne tereba paničiti, kaže dr. Zukić.Alergičarima savjet da se obezbijede lijekovima. Dr Zukić naglašava da svaka kijavica i kašalj nisu simptomi korona virusa, ali da moramo biti oprezni. A da bismo bili sigurni da nemamo covid infekciju, ostanimo u kući i poštujtmo pravila i propise. Sa alergijom, prehladom ili sezonskom gripom i u kućnim uslovima ćemo se izboriti, što nije slučaj ukoliko se suočimo sa COVIDOM 19.