Slobodinu licencu ugrožava dug od oko 250.000 maraka

Da bi dobila licencu za nastup u Premijer ligi BiH naredne sezone, čelnici tuzlanske Slobode moraju izmiriti dugovanja prema šestorici bivših nogometaša.

Riječ je o Ivanu Kostiću, Ivanu Fatiću, Ameru Ordagiću, Aleksandru Subiću, Nerminu Zoletiću i Adinu Džafiću, koji potražuju na ime osnovnog duga i kamata oko 250.000 maraka.

Delegacija Slobode boravila je početkom sedmice u Nogometnom savezu BiH kako bi ljude iz komisija za licenciranje uvjerili da su zahtjevi spomenutih nogometaša nerealni, te da je stvarni dug osjetno manji.

– Izričito nam je rečeno kako su propisi FIFA-e o ovom pitanju pooštreni, te da moramo izmiriti navedena dugovanja ili nema licence – rekao je za Fenu Senad Mujkanović, predsjednik Slobode.

Tuzlaci su protiv većine ovih nogometaša podnijeli sudske tužbe, ali to nema uticaja na ono što je propisano aktima FIFA-e, pa tako i NSBiH, a što moraju ispuniti.

– Sada smo u fazi razgovora sa svim igračima kako bismo dogovorili dinamiku izmirenja obaveza, jer je riječ o velikoj sumi novca. S nekima smo već završili razgovore, kod nekih „zapinje“, kao kod Subića koji je „fakturisao“ 9.000 KM više nego što je na našim isplatnim karticama – kaže Mujkanović uz napomenu da su sada sve druge poslove, pa i razgovore o transferima, potisnuli u drugi plan.

Kostić i Fatić otprije potražuju 100.000 maraka, Subić traži oko 70.000, Ordagić oko 40.000, Zoletić 33.000 na ime kamata, dok je zahtjev Džafića manji i povlači se godinama.

Sloboda u kasi NSBiH ima deponovanih 45.000 maraka, ostavljenih dok se ne završe sudski procesi koje su pokrenuli protiv više nogometaša osporavajući visinu njihovih dugova i tereteći ih za kršenje ugovora, nedisciplinu i samovoljno napuštanje ekipe.

Moguće je da će deponovana sredstva sada biti iskorišćena za izmirenje dugova i dobijanje licence.

Pročitajte...