Smanjen broj oboljelih od korone u TK

Kada govorimo o broju zaraženih u Tuzlanskom kantonu, najveći broj zaraženih od korona virusa bio je u trećoj sedmici mjeseca Novembra. Tada je bilo 947 potvrđenih laboratoriskih slučajeva. U tom periodu je zabilježen i 49 smrtnih slučajeva.

“broj registriranih slučajeva laboratoriskih potvrđenih je počeo padati, tako da za sad imamo znači manje registrovanih, a što se tiče testiranja broj testiranih uglavnom se ne mijenja u prosjeku mi testiramo  na dnevnom nivou od 350 do 450 i sada se na osnovu naših svakodnevnih izvještaja može vidjeti da je broj pozitivnih pao na odprilike 20%  od ukupnog broja testiranih”

 Kada je riječ o smanjenom broju zaraženih korona virsom iz kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo ističu da je to rezultat pridržavanja higijensko epidemioloških mjera. Građani su postali svjesni situacije i ozbiljnosti virusa. Kada je u pitanju sezonska gripa koja je zastupljena u ovom vremenskom periodu, doktorica Džambić ističe da su se prvi slučajevi počeli javljati već početkom Oktobra.

“do sada je na području TK registrovano 629 ili slučajeva odnosno bolesti sličnih gripi dok je akutnih respiratornih infekcija registrovano 1. 663 u svakom slučaju gripa nije zanemarena , mi i dalje na nivou svaki dom zdravlja za svoju opštinu, a onda podatke šalju nama koje mi prosljeđujemo Federalnom zavodu, mi i dalje pratimo situaciju kada je u pitanju gripa”

 Od sredine Januara do kraja Marta se može očekivati najveći broj slučajeva sezonske gripe.  S obzirom da je vrijeme praznika, građani BiH, ali i Tuzlanskog kantona trebaju da se pridržavaju mjera, uz izbjegavanje masovnih okupljanja, odnonso većeg broja kontakata.

“dijaspora nam ne dolazi tako često jer su rigorozne mjere uvedene u cijeloj evropskojj uniji tako da se ljudi ne odlučuju za dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

“iako praznici idu mi treba da se i dalje nastavimo odgovorno ponašati kako bi smo ovu da kažem stabilnu epidemiološku situaciju zadržali, zabranjena su okupljanja zapravo postoji okupljanja do trideset ljudi”.

Iz Zavoda za javno zdravstvo TK pozivaju građane da praznike provedu u svojim domovima u krugu porodice. Ne preporučuju se veća okupljanja, jer to nosi veliki rizik od širenja zaraze korona virusa i pogoršanja epidemiološke situacije.

Pročitajte...