Smanjeni prinosi pšenice na području TK-a

Jesenjom sjetvom 2016. godine i proljetnom 2017.  strnim žitima na području Tuzlanskog kantona zasijana je površina od 5.122 ha, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a Abdulah Zukić, govoreći o Izvještaju o realizaciji žetve strnih žita u ovoj godini za područje ovog kantona, koji je kantonalna vlada usvojila.

Po njegovim riječima najznačajnije površine zasijane su na području općina Lukavac, Gradačac, Kalesija, Živinice, Gračanica i Čelić.

Na području Tuzlanskog kantona u jesenjoj i proljetnoj sjetvi pšenica je zasijana na površinama od 3.507 ha, tako da u sjetvenoj strukturi strnih žita pšenica zauzima 68,47, a ostala strna žita  31,53 posto.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta za vrijeme rasta i razvoja usjeva te u periodu oplodnje i primjene zaštitnih sredstava prinos i kvalitet zrna, posebno kvalitet pšenice u ovoj godini nisu zadovoljavajući, ističe Zukić, dodavši da su prosječni prinosi strnih žita u odnosu na prethodnu godinu manji.

Prosječni prinos pšenice u ovoj godini iznosio je 3,71 t/ha, što je za 0,31 t/ha manje u odnosu na prošlu godinu, prosječni prinos ječma manji je za 0,13 t/ha , a iznosio je 3,67 t/ha, prosječni prinos raži je 3,35 t/ha, što je za 0,03 t/ha manje u odnosu na prošlu godinu, dok je prosječni prinos zobi iznosio 2,71 t/ha, što je za 0,39 t/ha manje u odnosu na prošlu godinu.

Ukupan prinos pšenice u odnosu na prošlu godinu manji je za 2.549 tona.

Ukupan prinos strnih žita na području ovog kantona iznosio je 18.361 tona, što je za 1.908 tona, odnosno 9,41 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...