Sokolović na Krugu 99: Krajem djelovanja MKSJ propustili smo šansu da nam bude bolje

– Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, koji se zatvara krajem godine, ponudio je pretpostavke koje nisu iskorištene

– Kazne koje je izrekao Međunarodni sud u Hagu moraju probuditi svijest svih naroda koji žive na ovim prostorima

SARAJEVO (AA) – Krajem djelovanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu smo propustili šansu da nam bude bolje i ono što nam je to tijelo ponudilo nismo iskoristili, izjavio je danas u Sarajevu profesor Džemal Sokolović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Može li biti gore, može li onima koji su počinili zločine ili u čije je ime počinjen zločin doživjeti nešto gore od toga? Mogu li žrtve doživjeti nešto gore? Mogu, nažalost, jer smo upravo s krajem djelovanja Međunarodnog krivičnog suda u Hagu propustili šansu da nam bude bolje. Može nam biti gore zato što od zločina koji je počinjen, može biti i neki novi, čak i manji zločin, ali on je ipak gori od onog koji je počinjen. Žrtva može doživjeti nešto gore ukoliko ne smogne snagu za oprost. Nažalost, ono što nam je ponudio Sud u Hagu nismo iskoristili”, kazao je Sokolović kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Haške presude: I do nas je…”.

Prema njegovim riječima, Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, koji se zatvara krajem godine, ponudio je pretpostavke koje se nisu iskorištene.

“Ne samo predstavnici političkih tvorevina, i državnih i paradržavnih, da su uzvratili na apsolutno neadekvatan način, nego su optužili međunarodni sud za loše postupanje i za ono što ustvari apsolutno međunarodno pravo nije ni pomenulo, a to je odgovornost, odnosno krivica naroda”, istakao je Sokolović.

Tvrdi da su i oni koji su bili protiv kazni Suda u Hagu, ali i oni koji su se slagali s kaznama u posljednjih nekoliko dana dokazivali da te kazne nisu bile usmjerene narodima.

“Štaviše, toj atmosferi je doprinio i sam Međunarodni sud u Hagu, pa je gotovo pokajnički dokazivao da oni svojim presudama i kaznama nisu ciljali na narode ovog područja. Zašto dokazivati nešto što je jasno samo po sebi. Jasno je da to nisu bile kazne usmjerene na narod, ali postoji pored pravne krivice i politička odgovornost i očito je da su te kazne bile usmjerene na političke aktere događanja u BiH i širem regionu”, istakao je profesor Sokolović.

Kako je kazao, sve kazne koje je izrekao Međunarodni sud u Hagu moraju probuditi svijest svih naroda koji žive na ovim prostorima.

“Treba da promijene svijest naroda. ‘Naroda’ kažem u jednini. Umjesto priznavanja kazni, mi imamo negiranje ili eufemiziranje kazne. Umjesto izvinjenja za te kazne, umjesto osjećaja krivnje, mi imamo odricanje te krivnje. To su stvari koje omogućavaju oprost. Na drugoj strani, na strani žrtve, nećemo moći očekivati oprost, nego umjesto toga žrtvi će se dogoditi nešto mnogo gore, a to je mržnja. Osjećam da u ovoj zemlji postoji osjećaj straha, a najviše čega se bojim je upravo strah jer je strah izvor agresivnosti. Ne bih volio da žrtva, ma ko da je ta žrtva bila  uzvrati istom mjerom – osvetom. Volio bih da umjesto toga stvorimo uslove da oni koji su doživjeli strašne gubitke u porodici, svom narodu, imovini smognu snage za oprost”, rekao je Sokolović.

Pročitajte...