Solak: Svi bh. građani proći će trijažne šatore na granicama (VIDEO)

Na bosanskohercegovački granični prijelaz Izačić večeras bi trebala doći dva autobusa s bh. državljanima iz Republike Austrije i svi oni će proći trijažne šatore koji su na graničnim prijelazima i postavljeni, potvrdio je danas načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

Kako je dodao, građani koji dođu u BiH boravit će u postavljenim šatorima dok se ne završi zdravstveni pregled i ukoliko bude potrebno da se uradi testiranje na novi koronavirus Covid-19.

– Prema procjeni epidemiologa bit će odlučeno da li će građani biti upućeni u izolaciju u matičnu općinu ili će ostati u šatorima jedan period ili će biti upućeni u kućnu izolaciju – pojasnio je Solak.

Na pitanje novinara o činjenici da je koronavirus Covid-19 već ušao u neke zdravstvene ustanove i šta je potrebno učiniti kako bi se zaštitili zdravstveni radnici, Solak je podsjetio da je nakon proglašenja prirodne i druge nesreće zatraženo da se uvedu trijažni šatori prije ulaska u zdravstvene ustanove.

– Neke zdravstvene ustanove su i negodovale i pitale zašto moraju imati uposlenike ispred ustanova, dok je u Sarajevu to vrlo brzo riješeno i nekim većim sredinama. Išlo je to postepeno i mislimo da je to najbolja mjera koja je sprečavala ulazak zaraženih osoba u kliničke centre gdje ima mnogo ležećih pacijenata – kazao je Solak.

Potvrdio je i da će u dogovoru sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH sutra određena zaštitna oprema biti uručena primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a to su svi domovi zdravlja gdje se vrše testiranja.