Španski tužilac predao zahtjeve za podizanje optužnica protiv čelnika Katalonije

– Tužilac Maza tereti predsjednika, članove vlade i čelnike parlamenta Katalonije za pobunu i pronevjeru javnih dobara

MADRID (AA) – Španski državni tužilac Jose Manuel Maza predao je sudu zahtjeve za podizanje optužnica protiv predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemonta i drugih visokih zvaničnika te pokrajine koje tereti za pobunu i zloupotrebu javnih dobara, javlja Anadolu Agency (AA).

Tužilac Maza kazao je da je Nacionalnom sudu u Madridu podnio zahtjev za podizanje optužnica protiv Puigdemonta i drugih zvaničnika Katalonije koji su razriješeni s dužnosti, a da je Vrhovnom sudu predao takve zahtjeve protiv predsjednice parlamenta Carmen Forcadelle i drugih zvaničnika parlamenta koji i dalje obnašaju funkcije.

Ističući da je povod za podizanje optužnica jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije, koje je prije tri dana bilo kuliminacija krize koja u toj pokrajini traje već dvije godine, tužilac Maza je kazao kako odgovorni za to trebaju odgovarati pred španskim sudovima.

Sudovi sada razmatraju opravdanost zahtjeva za podizanje optužnica koje se odnose na smijenjene članove vlade, predsjednika Puigdemonta, njegovog zamjenika Oriola Junqueresa i još 12 članova, te na čelnicu katalonskog parlamenta Forcadell i pet članova rukovodstva te institucije.

U zahtjevu tužilaštva se traži da se nakon podizanja optužnice odredi i kaucija u iznosu od 6,2 miliona eura za branjenje optuženika sa slobode.

 

Pročitajte...