Specijalci deblokirali M-17 u Zenici i Vogošćansku petlju: Petlja Šićki na ulazu u Tuzlu i dalje blokirana

Tuzla, BiH - Ratni veterani s područja Federacije Bosne i Hercegovine blokirali su jutros nekoliko najznačajnijih putnih pravaca na području ovog bh. entiteta. Više stotina pripadnika boračke populacije blokiralo je Šićku petlju na izlazu iz Tuzle prema Sarajevu. Ratni veterani nose zastave BiH i nekadašnje Republike BiH. Oni su na nadvožnjaku okačili transparent "Svi smo mi Fejza", u znak sjećanja na kolegu koji je preminuo u siromaštvu. ( Alma Arnautoviç - Anadolu Agency )

Petlja Šiški Brod na ulazu u Tuzlu i dalje je blokirana, potvrđeno je za RTVTK iz MUP-a Tuzlanskog kantona…

Nakon 19 sati blokade puta M-17 kod blatuške petlje u Zenici, saobraćaj je odblokiran. Ovo je uslijedilo nakon što se oko 5.30 sati na ovom dijelu puta počeo okupljati veliki broj ekipa Specijalne jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je izjavio za Avaz.ba Senad Delić, potpredsjednik Udruženja zaboravljenih boraca, na deblokadu puta odlučili su se nakon razgovora s jednim od komandira.

– Prišao nam je komandir i rekao da su svi drugi putni pravci odblokirani i da je preostao još samo ovaj. Zamolio nas je da i mi to učinimo te da će, kako je rečeno na sinoćnoj konferenciji za medije u “Energoinvestu”, naši predstavnici razgovarati sa nadležnima o ispunjenju naših zahtjeva. Ukoliko to ne pristanemo, da mirnim putem napustimo M-17, nažalost, morat će upotrijebiti zakonom dozvoljena sredstva za deblokiranje puta – kazao je Delić za naš portal, nakon čega su se borci, njih oko 150, uputili kućama.

Još je istakao da će provjeriti tačnost ovih navoda, a ukoliko oni ne budu istiniti, vratit će se na put M-17 ili će otići u Sarajevo, o čemu će se naknadno međusobno dogovoriti.

Ovu informaciju, novinaru “Avaza” koji je cijelu noć proveo s borcima, potvrdili su i u Operativnom centru MUP-a ZDK, kazavši da je izvršena deblokada Vogošćanske petlje i petlje u Blatuši.
– Policija je bez upotrebe sile u razgovoru sa demobilisanim borcima dogovorila deblokadu puta, a sve s ciljem zaštite zdravlja brojnih bh. građana u kolonama, ali i samih boraca. Ovim putem ističemo važnost saradnje boraca s policijom i sugeriramo im da pristupe pregovorima u Sarajevu, a blokada puta samo šteti članovima našeg društva – kažu iz Operativnog centra MUP-a ZDK.

(RTVTK/AVAZ)