Spektakl u Kalesiji: Reprezentacije amaterskih košarkaških prvenstava TK-a i Niša igraju svoju drugu utakmicu

U Kalesiji, domu amaterske košarke Bosne i Hercegovine, naredne će subote, tačnije 29. aprila odigrati utakmicu reprezentacije AKOL-a i AKL-a. Riječ je o ekipama sklopljenim od igrača iz amaterskih liga koje već nekoliko godina postoje u Nišu i Kalesiji.

AKOl je inače pokrenut u Kalesiji prije pet godina kao općinsko takmičenje u kojem se nastupale samo ekipe sa ovog područja. No, ubrzo se proširio na Tuzlu, Živinice i Srebrenik. Bilo je zainteresiranih iz Zvornika, Zenice pa čak i Sarajeva no limitiran prostorom, vremenom i nezainteresiranošću vladajućih struktura, AKOL nije mogao prihvatiti njihovo učešće.

AKOL su pokrenuli momci iz Kalesije. Dva Admira, Ademir i Jasmin su tvrdoglavo organizirali svake godine prvenstvo i doigravanje. No petu sezonu nisu uspjeli završiti. Ostali su bez doigravanja zbog spleta nevjerovatnih okolnosti, kada je kiša uništila dvoranu a nakon toga nisu mogli dobiti termin jer je to jedina dvorana u Kalesiji. Krenula je i odbojkaška sezona, rekreativci su imali svoje plaćene termine pa se na kraju odustalo od toga. Što će biti i jedina crna mrlja u organizaciji ovog takmičenja. Međutim, iza njih je pet sezona lige, različiti osvajači, skakači i najbolji strijelci. Učestvovalo je i nekoliko igrača koji su nekad nastupali na parketima najjačeg košarkaškog takmičenja u BiH a ukupno je ligom prodefilovalo više od 550 različitih igrača. Oboreni su i mnogi rekordi kakvih se ne bi postidila ni Liga za prvaka BiH, naročito u broju koševa na utakmici koje su se igrale po 30 minuta bez zaustavljanja vremena.

Inače, momcima skupljenim oko AKOL-a najdraže je to što su tokom organizovanja ovog prvenstva, stekli prijatelje u Nišu koji su ih pozvali da odigraju jednu ALL-Star utakmicu. To im je bio prvi put da zajedno izađu van granica BiH i predstavljaju našu zemlju u Srbiji. Slično se osjećaju i Nišlije koje po prvi put dolaze u BiH.

–    Da, ovo je prvi put da kao ekipa sastavljena od igrača koji igraju AKL izlazimo van granica naše zemlje. Drago nam je što imamo priliku da ojačamo prijateljstvo dveju liga nastalo prošle sezone, a potajno se nadamo pobedi na ovoj utakmici, mada je ekipa domaćina veliki favorit. Šalu na stranu, rezultat je u drugom planu na ovakvim susretima i nadam se da će ih biti jos više u sezonama koje dolaze, rekao nam je Miloš Jovanović iz AKL lige iz Niša.

I domaćini žele samo jedno, učvrstiti prijateljstvo.

–    Od utakmice očekujem prije svega da se prijateljstvo učvrsti, jer to nam je ustvari izgovor za druženje. Da smo momke pozvali samo na roštilj i piće, sumnjam da bi došli. Šalim se naravno, bit će to samo nastavak priče koju smo počeli pisati na jugu Srbije, otprilike prošle godine u isto vrijeme, objasnio je Admir Pjanić iz AKOL-a.

Pjanić kaže da su pripreme pri kraju a zahvalu za organizaciju ove utakmice momci duguju Federalnom Ministarstvu za raseljene osobe i MSŠ Kalesija u čijoj se dvorani igraju utakmice. Tu su i mnogi drugi sponzori o kojima će biti riječi u narednim danima.

–    Što se tiče priprema, za sad teku u najboljem redu. Nadam se da neće biti većih prepreka. Ekipa polako slaže kockice i nadamo se da će sala srednjoškolskog centra u Kalesiji biti ispunjena do posljednjeg mjesta jer ono što možemo garantovati je dobro druženje i po koji koš na obje strane. Posljednjih sedmica se družimo i prvenstveno tešemo stomake, jer AKOL liga je već odavno zavrsena i malo je momaka koji su u formi. Ne bih da otkrivam sve detalje vezane za organizaciju, bit će bogat program tako da pozivam sve koji su u prilici da dodju u Kalesiju na jedno lijepo druženje, dodao je Ademir.

I u Nišu ništa ne prepuštaju slučaju. Oni dolaze spremni, jer im je liga skoro završena pa se mogu nadati pobjedi.

–     Iz svih ekipa koje učestvuju biramo po jednog ili dvojicu, pa ako oni ne mogu onda je na predstavnicima ekipa da vide ko bi išao od njihovih igrača. Ako se ne prijavi nijedan igrač iz ekipe, onda naredna ekipa ima pravo na tri igrača i tako dok se ne popuni željeni broj, pojasnio nam je Miloš Jovanović iz AKL-a.

AKOL su inače pomogali mnogobrojni mediji, koji su redovno objavljivali rezultate, fotografije ili snimke utakmica. Takođe ogromnu pomoć su pružali KK Bosna, koja je besplatno darovala lopte i dresove, zatim Sportski savez općine Kalesija a imali su dobru saradnju sa Košarkaškim savezom TK i sudijama koje su profesionalno odradili svaku utakmicu, sve sa ciljem da prvenstvo iz godine u godinu bude kvalitetnije.

Utakmica će se odigrati naredne subote u dvorani MSŠ Kalesija, tamo gdje je sve i počelo sa prvim turnirom koji je organizovalo udruženje CEZAM. Utakmica bi trebala početi u 14 sati a predviđen je i zabavni program. Tako da, ukoliko volite košarku, svakako navratite i pogledajte kvalitetnu utakmicu i zapamtite da se mnogo toga može napraviti u BiH, čak i ako nemate podrške i novčanih sredstava.

Pročitajte...