Spomendan Svetog Franje okupio vjernike u Župi Šikara

Četvrti dan oktobra Katolici širom svijeta obilježavaju kao spomendan na Franju Asiškog, jednog od najznačajnijih svetaca vjernika u Bosni i Hercegovini, osnivača Franjevačkog reda. Tuzlanski franjevci i vijernici iz tuzlasnkih župa, te njihovi gosti iz zemlje i dijaspore, okupili su se na misnom slavlju u Šikari, župi čiji je zaštitnih upravo Sveti Franjo.

novinar Azra Mešić

Siromašni italijanski svetac iz 13. vijeka, Franjo Asiški koji je jasno prepoznao besmislenost nagomilavanja materijalnih dobara i bogatstvo siromašnog življenja, utemeljio je franjevce i svojom jednostavnošću i poniznošću ostao trajno nadahnuće generacijama do današnjeg dana. Vjernici se na njegov spomendan okupljaju u crkvama, a u Tuzli na crkvenom slavlju u župi Svetog Franje u Šikari, kod Lipnice.

– Ovdje se okupljaju obično župljani ove Župe, ali i kad je ovaj blagdan taj, patron Župe tako se zove. Tada se okuplaju ljudi iz više Župa iz okoline: Breške, Dokanj, Tuzla, Lukavac, kaže za RTVTK Ivica Antić, nekadašnji mještanin Šikare koji je došao iz Minhena gdje živi s porodicom.

Osim što okuplja ljude, spomendan Franje Asiškog je ujedno i dan zaštite životinja u cijelom svijetu, jer je Sveti Franjo smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te im niko ne treba nauditi.

– Sveti Franjo se u potpunosti posveti kristu, a svjedočenje Krista sastoji se u nesebičnoj ljubavi, bez interesa. Znao je istaknuti da ljubav nije dovoljno ljubljena. I možda je to podsticaj našem katoličkom puku da promisle o ljubavi koja je spremna predati samoga sebe bez ikakve nadoknade za čovjeka, naglasio je pred vjernicima fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli.

Sveti Franjo bio je poznat po poniznosti, skromnosti i humanitarnom radu, a aktuelni poglavar Katoličke Crkve odabrao je ime upravo po njemu. Spomendan Svetog Franje posebna je svetkovina za Franjevce u Bosni i Hercegovini.  

Pročitajte...