Spriječeno krijumčarenje šestero Iranaca iz BiH u Hrvatsku

U okviru operativne akcije „Migranti“, službenici Jedinice granične policije Velika Kladuša u subotu su spriječili krijumčarenje šestero državljana Irana u neposrednoj blizini državne granice s Republikom Hrvatskom.

Otkriveni su u kombiju bh. nacionalnih oznaka i posjedovali su potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil u Bosni i Hercegovini.

Prethodno su policijski službenici svjetlosnim i zvučnim signalima pokušali zaustaviti kombi, ali je vozač odbio zaustaviti vozilo i nastavio s vožnjom. Kada je sustignuto vozilo, dvije osobe su pobjegle u obližnju šumu.

Pretragom terena i daljnjim operativnim radom nađeni su bh. državljani A. R. (1969.) i S. D. (1972.), koji se dovode u vezu s krijumčarenjem migranata, dok se i dalje traga za vozačem.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „krijumčarenje ljudi“, o događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH. Vozilo i drugi dokazni materijali privremeno su oduzeti, a u toku je daljnji rad na ovom slučaju, saopćeno je iz Granične policije BiH.

(RTVTK/FENA) R.G.