Srbija: Kafići i prodavnice ne rade posle 21 sat narednih 15 dana

– Nove mere u Srbiji trajaće 15 dana, posle čega će se razmatrati nove mere

BEOGRAD (AA) – U Srbiji od večeras počinju da se primenjuju nove mere – zabrana rada ugostiteljskih, prodavnica i tržnih centara od 21.00 do 5.00, javlja Anadolu Agency (AA).

Rad posle 21 sat dozvoljen je apotekama, dostavama brze hrane, benzinskim pumpama koje toče gorivo i privrednicima koji rade treću smenu.

Mere će važiti naredne dve nedelje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ranije je izjavila da će mere važiti do 1. decembra, a da će ako se brojevi ne budu popravili mere biti pooštrene i da je usled pogoršanja epidemiološke slike moguće i uvođenje zabrane kretanja, ali da u Vladi nisu za to.

Uz to, izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti od sada će kazne za kršenje mera, pored inspektora, moći da piše i Komunalna milicija.

Kako je danas najavljeno iz gradske uprave Beograda, inspekcije će se fokusirati na one koji i do sada nisu poštovali mere i kršili prethodnu odredbu o zabrani rada ugostiteljskih objekata posle 23 sata.

U Beogradu su od danas ukinute i noćne linije gradskog prevoza.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pre pet dana uvedene su kazne od 5.000 dinara za građane koji krše mere i ne nose masku, dok su kazne za pravna lica od 50.000 do 300.000 dinara.

Prema današnjim podacima, u Srbiji su u poslednja 24 sata potvrđena 4.994 nova slučaja korona virusa, a 24 osobe su preminule.

Pročitajte...