“Srce Sarajeva” za njemački film “Exile” kosovsko-njemačkog reditelja Visara Morine

Dodjeljene su  nagrada „Srce Sarajeva“ najboljim filmovima i umjetnicima 26. Sarajevo Film Festival. Ovo izdanje razlikuje se od svih prethodnih, jer je zbog alarmantne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo Festival održan online, a i žiri je također zasjedao online.

Tako je bilo i sa proglašenjem naboljih. Nagrade su dodjeljene u kategorijama za dugometražni, dokumentarni, kratkometražni i studentski film te za najboljeg glumca, glumicu i reditelja.

“Srce Sarajeva” u kategoriji za studentski film dobilo je ostvarenje  “Velika istanbulska depresija” rediteljice  Zejnep Dilan Suren, dok je  nagradu za kratki film dobio  naslov “U njenim koracima” Anastazije Kratidi.

U konkurenciji za najbolji kratkometražni film “Srce Sarajeva” pripalo je djelu “Antiotpad” reditelja Tina Žanića.

“Srce Sarajeva” za najbolji dokumentarni film  pripalo je ostvarenju “Sretan Božić, Yiwu” Mladena Kovačevića.

Najboljim glumcem proglašen je Vangelis Mourikis za rolu u filmu “Digger” , dok je “Srce Sarajeva” za najbolju glumicu pripalo Mariji Škaričić za ulogu u filmu “Mare”.

Najboljim rediteljem proglašen je Ru Hasanov za film “The Island Within”.Danski glumac Mads Mikelsen (Mikkelsen) dobitnik je nagrade Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala kao i meksički reditelj Mišel Franko.

Naposlijetku, “Srce Sarajeva” za najbolji igrani film dobilo je njemačko ostvarenje “Exile” reditelja Visara Morine iz Prištine.

Ove godine prikazano je 187 filmova, a 49 ih je bilo u utrci za „Srce Sarajeva“. Sutra je posljednji dan SFF-a.

Pročitajte...