‘Srce za djecu oboljelu od raka’: U procesu liječenja važna podrška (VIDEO)

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” okupilo je danas u Sarajevu, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, članove, volontere, partnere i ostale prijatelje na skupu kojim su još jednom slavili život, istaknuli važnost stručne podrške u procesu liječenja, a bila je to prilika da se prisjete i onih koji su nažalost izgubili bitku sa životom.

Predsjednik Udruženja Fikret Kubat u izjavi novinarima istaknuo je da je procent izlječenja oko 80 posto, kod leukemija čak i veći. Kaže da je to ohrabrujuće. Naglašava i uvjete u Roditeljskoj kući u kojoj borave djeca i članovi njihove obitelji tokom liječenja.

– Cilj je da imamo manje gubitaka, manje boli, a Roditeljska kuća upravo tome doprinosi. Možemo biti ponosni što je taj objekt u krugu Pedijatrijske klinike i da besplatno pruža razne vrste usluga (od smještaja, psihosocijalne i pedagoške podrške …). Svi smo mi njihova podrška. Ipak, prisjećamo se i djece koja su izgubila bitku. Oni su i dalje naši heroji, a njihovi roditelji zaslužuju punu podršku Udruženja ali i cijelog društva – istaknuo je.

Kaže da su pokrenuli inicijativu da jedan takav objekt bude izgrađen i u Tuzli. Očekuje podršku i za taj projekt te da će i djeca koja tu budu smještena za vrijeme liječenja imati iste uvjete baš kao i ona u Sarajevu. Kapacitet Roditeljske kuće u Sarajevu je deset apartmana, a roditeljska kuća u Tuzli trebalo bi da ima pet apartmana.

Dvedesetogodišnja Lamija Adilović prošla je proces liječenja koje je trajalo dugo i bilo jako bolno. Međutim, uz podršku obitelji i prijatelja te vlastitom voljom i snagom pobijedila je opaku bolest.

Ona je danas članica grupe mladih liječenih od raka – MladiCa, koja djeluje u okviru Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”. Oboljeloj djeci poručuje da budu jaki, bolest shvate kao „iskušenje kroz koje moraju da prođu“, a da iz te bitke izađu kao pobjednici „jer izlječenje je moguće“.

U izjavi novinarima prisjeća se i nemilih situacija na koje je nailazila u toku školovanja i nerazumijevanje pojedinih profesora.

– Naravno, čast izuzecima. Bitna je pozitivna strana priče, oni ljudi koji razumiju – naglasila je.

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka obilježava se 15. februara, a ovogodišnji moto je “Nema više boli, nema više gubitaka”.

Istim povodom ranije je u Tuzli prikazan film “Velika bijela kuća”. U tom dokumentarnom filmu djeca, na osnovu vlastitog životnog iskustva, diskutiraju o optimizmu, motivaciji, planovima u ostvarenju svojih snova, sad i prije opasne bolesti koju su preživjeli.

Film je autorski rad članova grupe mladih liječenih od raka – MladiCa, i njihovog mentora Zorana Ćatića. Urađen je isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom.

– Na ovaj način željeli su pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima. Film istovremeno ukazuje i na mogućnosti za rješavanje tih problema – ističu iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.