Srebrenica – Bratunac: Vladari dolaze i odlaze, samo je Bosna i Hercegovina trajna kategorija

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bratuncu i Potočarima

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 1. marta 2020. godine, prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Bratuncu i Potočarima.

Obilježavanje je najprije upriličeno u Memorijalnom centru Veljaci u centru Bratunca, gdje su ukopane žrtve zločina iz 1992. godine. U okviru programa je pročitan referat o važnosti Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a potom je položeno cvijeće i odata počast žrtvama.

Program je upriličen i u Memorijalnom centru Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik Salkić je naglasio da je referendum iz 1992. godine označio prekretnicu u historiji naše zemlje, jer su građani svih nacionalnosti izabrali put slobode i nezavisnosti.

-Uprkos činjenici da je cijeli civilizirani svijet priznao nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu, velikosrpska politika je organizovala i izvršila agresiju na našu domovinu. Uslijedio je progon Bošnjaka, masovna ubistva, silovanja, rušenja, paljenja, formiranje logora, a kao najveću posljedicu velikosrpskog projekta, danas vidimo hiljade mezara i nišana u Bratuncu, Srebrenici, Vlasenici, Prijedoru, ali i širom bh. entiteta RS.  

Zato, danas, u ovim podrinjskim mjestima, mi smo ponosni i tužni. Ponosni smo na činjenicu da smo sačuvali i odbranili našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, čiju nezavisnost danas slavimo, a tužni smo jer danas sa nama nisu naši najmiliji, koji su ubijeni tokom agresije i genocida.

Ipak, Bosna i Hercegovina je pobijedila. Historija nas uči da vladari dolaze i odlaze, a da je jedino Bosna i Hercegovina čvrsta i trajna kategorija. Tako će ostati i stoljećima poslije nas. Mi vjerujemo da, uprkos svemu, Bosna i Hercegovina mora biti i ostati suverena i cjelovita zemlja, u kojoj će svi građani na svakom pedlju imati jednaka prava i mogućnosti. To je naš cilj koji je utemeljen na evropskim vrijednostima i pozivamo sve građane da zajedno gradimo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Smatram da ovaj put nema alternativu. U zabludi su svi oni koji misle da se ova zemlja može podijeliti, jer svi mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu, to nikada nećemo dozvoliti. Nikada nećemo dozvoliti da naše Podrinje, dijelovi Hercegovine, Krajine, Semberije i drugi krajevi, a posebno mjesta gdje se nalaze naši domovi i mezari naših šehida, budu izvan Bosne i Hercegovine, kazao je danas potpredsjednik Salkić.

Inače, tokom dana će u Kulturnom centru u Srebrenici biti održana svečana akademija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, na kojoj će također prisustvovati potpredsjednik Salkić.