Srebrenica: Djeca iz BiH, Srbije i Hrvatske oduševila koncertom

– Ismar Porić, umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova” iz Srebrenice kaže da je sretan što je u Srebrenici održan koncert na kojem je nastupilo 150 djece iz triju zemalja

SREBRENICA (AA) – Učesnici prvog regionalnog kampa “Srebrenica Music Camp 2018” večeras su u prepunoj sali  Kulturnog centra Srebrenica održali veliki zajednički koncert. Orkestar i hor koji čini 150 djece iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske izveli su neke od najljepših pjesama od sevdaha pa do rock klasika, javlja Anadolu Agency (AA).

Ismar Porić, umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova” iz Srebrenice kaže da je sretan što je u Srebrenici održan koncert na kojem je nastupilo 150 djece iz triju zemalja.

“Djeca su dala sve od sebe, i najvažnije je da su se sklopila nova prijateljstva među njima. Ovdje u Srebrenici su postavljeni odlični temelji za buduće koncerte u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Beču i mnogim drugim mjestima. Ova djeca su ambasadori iz Srebrenice i šalju dobar glas“ rekao je Porić.

Doraja Eberle, osnivačica Fondacije “Bauren helfen Bauren” kaže da ova organizacija u Srebrenici djeluje 20 godina, a muzička škola je samo jedan od projekata.

“Ne postoji ništa što može biti veće od Srebrenice. Ovaj grad je sam po sebi jedinstven. Mi smo već 20 godina prisutni u Srebrenici. Prvo smo se bavili time da obezbijedimo mnogima krov nad glavom, ali od same kuće se ne može živjeti. Gradili smo škole, ambulante, asfalt… Sve smo to radili i još uvijek radimo. Ukratko ‘BHB’ ne pravi zidove nego mostove, a takva je i muzička škola u Srebrenici koju podržavamo, a rezultati se vide“, istakla je Eberle.

Koncertom je dirigovao Gerald Wirth, predsjednik i umjetnički direktor Bečkih dječaka.

“Svaki koncert je važan. Ovaj ovdje je poseban, zato što su ovdje djeca iz različitih zemalja. Svi su dali sve najbolje od sebe“, naglasio je Wirth.

Projekat će biti nastavljen, a u novembru će biti održan veliki koncert u dvorani “Vatroslava Lisinskog“ u Zagrebu.

“Rekao bih da je ovo početak zajedničkog projekta, a to je saradnja djece iz triju zemalja. Sa zadovoljstvom mogu najaviti da je nastavak ovog projekta u novembru u Zagrebu, gdje ćemo u velikoj dvorani ‘Vatroslava Lisinskog’ imati koncert”, kazao je Goran Jekrović, dirigent iz Zagreba.

Marija je iz Hrvatske, a Nevena iz Srbije. Kažu da su protekle dane provele na lijep način.

“Nadam se da ćemo imati priliku da se opet družimo, da se vidimo. Ovo su bili divni dani“, poručuju Marija i Nevena.

Haris Mujić je iz Srebrenice i nekoliko godina je član muzičkog hora.

“Malo je onih koji imaju priliku da im diriguje gospodin Gerald Wirth. Ja sam sretan što sam dio ovog kampa i cijele priče“, rekao je Mujić.

“Kuća dobrih tonova” iz Srebrenice je sa radom počela 2012. godine. Ovaj besplatni multietnički muzički projekat pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana okuplja više od 350 djece starosti od dvije do 17 godina.

Dječji hor “Superar” iz Srebrenice, koji djeluje u sklopu “Kuće dobrih tonova“, u proteklim godinama ostvario je niz uspjeha. Između ostalog, ostvaren je veliki uspjeh dječijom himnom koju su snimili zajedno sa 1.000 djece iz 15 zemalja svijeta. Za ovu pjesmu dobili su nagradu Global Music Award fondacije iz Sjedinjenih Američkih Država, za vrhunsko dostignuće u muzici. Članovi hora “Superar“ su nastupili pred papom Franjom prilikom njegove posjete Sarajevu.

Pročitajte...