Srebrenica: Obilježena 15. godišnjica od prve dženaze u Memorijalnom centru Potočari (FOTO)

– Brojni predstavnici danas su na spomen – obilježju u Potočarima položili cvijeće i odali počast žrtvama

SREBRENICA (AA) – U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je obilježena 15. godišnjica prve dženaze i ukopa prvih identificiranih žrtava genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Na spomen – obilježje cvijeće su položili i počast žrtvama odali predstavnici Memorijalnog centra Potočari, udruženja preživjelih žrtava genocida, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, te predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković i zamjenik načelnika općine Srebrenica Nermin Alivuković.

“Danas obilježavamo 15 godina od prve dženaze. Tokom prve dženaze u Memorijalnom centru Potočari ukopano je 600 žrtava genocida. Te 2003. godine dogodile su se još dvije dženaze. Tako su 11. jula su ukopane 282 žrtve. Treća dženaza  na kojoj je ukopano 107 žrtava desila se 20. septembra 2003. godine. Tada je zvanično otvoren Memorijalni centar Potočari, a otovorio ga je bivši američki predsjednik Bil Klinton. Do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida u Memorijalnom centru. Mi se pripremamo za dženazu 11. jula”, rekao je Mersed Smjalović, direktor Memorijalnog centra Potočari.

Do sada je, naglasio je, identifikovano 19 osoba koje će biti ukopane.

“Pretpostavljamo da će to biti jedna od najmanjih dženaza do sada koje su obavljene u Memorijalnom centru. Nikada ne smijemo zaboraviti žrtve koje su ukopane ovdje i ostalim šehitlucima širom Bosne i Hercegovine. Obaveza nam je da sve žrtve budu pronađene i dostojno pokopane. Svima nam je i obaveza da Memorijalni centar Potočari postane u budućnosti muzej genocida”, rekao je Smajlović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa“, prisječajući se prve dženaze obavljene u Memorijalnom centru Potočari 2003. godine rekla je da su se tada “naši najmiliji vratili kući”.

“Nažalost vratili su se u tabutima. To je bio najveći povratak u istočnoj Bosni. Tada je obilježeno mjesto genocida i kasnije su obavljanje dženaze. Nije lahko, a pogotovo onim majkama koje nisu našle svoje najmilije. Svaka majka koja je izgubila svoje dijete želi da zna gdje mu je mezar. Pozvala bih one koji znaju gdje su masovne grobnice da kažu. Neće biti pravde sve dok ne budu kaženjeni počinioci zločina, i sve dok žrtve ne budu identifikovane i ukopane”, rekla je Subašić.

Hajra Delić prije 15 godina tokom prve dženaze u Memorijalnom centru Potočari ukopala je sina.

“Ukopan je tada, a 1995. godine je imao 24 godine. Pronađen je u masovnoj grobnici u okolini Bratunca. Ubili su mu i oca. Obojica su ukopani”, navela je Delić.