Srebrenik: Posjeta Saveza demobilisanih boraca TK Udruženju demobilisanih boraca

Delegacija Saveza demobilisanih boraca TK boravila je u četvrtak u radnoj posjeti Udruženju demobilisanih boraca Grada Srebrenika. Razgovarano je o realizaciji programskih aktivnosti koje su vođene u prethodnom periodu. Također, delegacije su posjetile i porodicu umrlog demobilisanog borca kojoj je Savez odobrio sredstva za dovršetak gradnje porodične kuće.

Novinarka: Devleta Brkić

Imati vlastiti krov nad glavom jedna je od želja koju svi imamo. Fatima Lipjankić supruga je umrlog demobilisanog borca koja se hrabro bori da svojoj djeci pruži adekvatan dom. Obzirom da je nezaposlena Savez demobilisanih boraca TK odlučio je bar malo pomoći ovoj hrabroj majci u rješavanju stambenog pitanja.

– Ja se zahvaljujem boračkoj organizaciji koji su nam odobrili 2000 KM za krovnu konstrukciju. Očekujem pomoć od njih, od boraca, kazala je Fatima.

Predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Muzijet Kahrimanović istakao je da su željeli da u okviru svojih mogućnosti daju svoj doprinos i da pomognu porodici Lipjankić, kako bi i oni imali adekvatne uslove za život. Kroz program pomoći nezaposlenim demobilisanim borcima za ovu porodicu obezbijedili su krovnu konstrukciju.

– Savez je ono, koliko je mogao, u skladu sa svojim finansijskim planom i sa svojim mogućnostima pomogao ovoj porodici. Pokušavamo dalje dati upute da putem nadležnih institucija i ostali se uključe kako bi ova tročlana porodica imala koliko toliko bolje uslove za život, jer iza Edina je ostala supruga i dvoje maloljetne djece. Da probamo da toj djeci i supruzi obezbijedimo sigurniju budućnost, istakao je Kahrimanović.

U sklopu radne posjete Saveza demobilisanih boraca TK Udruženju demobilisanih boraca Grada Srebrenika razgovarano je i o realizaciji programskih aktivnosti koje su vođene u prethodnom periodu.

– U sklopu te radne posjete smo evo u prilici da se upoznamo sa aktivnostima koje Uduženje provodi, koje radi, da im pomognemo i damo smjernice kako i na koji način da prava koja su precizirana zakonima na kantonalnom i na federalnom nivou što lakše ostvare, dodao je predsjednik Kahrimanović.

Iz Udruženja demobilisanih boraca Grada Srebrenika istakli su da njihovo Uduženje postoji već više od 22 godine, te da nastoje da svojim radom štite dignitet demobilisanog borca. Boreći se za prava demobilisanih boraca uspjeli su da se izbore da dobiju finansijska sredstva za rješavanje stambenih pitanja.

– U kontinuitetu je to rađeno proteklih godina. U posljednjem periodu se taj prostor suzio, obzirom da je smanjen broj potreba i Udruženje zajedno sa Savezom pokušava da nađe dodatne prostore obzirom da ne mogu svi da se uklope u način pružanja pomoći od strane Vlade TK. Prije svega pokušavamo da kroz neke pravilnike koje Savez donosi da pomognemo direktnije tim ljudima na razne načine, kazao je dr. Bajro Imširović, član predsjedništva Udruženja DB Grada Srebrenika.

U toku ove godine planirana je realizacija još jednog projekta u Srebreniku. Savez DB TK nastojat će i dalje u skladu sa finansijskim uslovima i svojim programom pomagati najugroženijim borcima i njihovim porodicama.

(RTVTK)

Pročitajte...