Srijeda na Filozofskom fakultetu: Kako su osobe sa invaliditetom predstavljene u bosanskohercegovačkoj i američkoj štampi

Obavještavamo vas da će u srijedu, 23. 10. 2019. godine u 17.000 sati na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli (učionica 135) prof. dr. Adisa Imamović održati javno predavanje“Kako su osobe sa invaliditetom predstavljene u bosanskohercegovačkoj i američkoj štampi”. Time će započeti treći ciklus predavanja pod nazivom “Srijeda na Filozofskom fakultetu”.

Dr.sc. Adisa Imamović, redovna profesorica Univerziteta u Tuzli predstavit će rezultate analize konceptualne metafore o osobama sa invaliditetom ubosanskohercegovačkoj i američkoj dnevnoj štampi. Konceptualna metafora, nasuprot pjesničkoj, ima snagu odražavati stavove ljudi, ali također, povratno, oblikovati i njihovo mišljenje. Kao takva u konačnici može biti snažan činitelj kolektivnog odnosa društva prema osobama sa invaliditetom.

U okviru „Srijede na Filozofskom fakultetu“ tokom akademske 2019/20. godine  domaći i gostujući profesori održat će sedam predavanja, kojima Fakultet ima za cilj popularizirati nauku, izgraditi se kao prepoznatljiv prostor za razmjenu mišljenja o javno značajnim temama i potvrditi se kao prosvjetna ustanova u službi zajednice.