SRVI TK uputio zahtjev za novim Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica FBiH

Na Izvještajnoj Skupštini Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona razmatrane su aktivnosti koje su realizovane u protekloj godini. Ističu da je Savez najviše bio angažovan na Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica Federacije Bosne i Hercegovine, ali su nezadovoljni povećenjem naknada za RVI.

U Savezu ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona naglašavaju da radili na poboljšanju socijalnog statusa članova. Istovremeno su bili angažovani tokom donošenje Izmjena i Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica FBiH.

  • Da su svi Savezi bili, kao što je Savez RVI TK dobili bi bolji Zakon. Mi smo predlagali nešto drugo, međutim, ima i dobih stvari, ali mi nismo zadovoljni kada su u pitanju finansijska izdvajanja prema ovim kategorijama. 5 posto ne znači ništa RVI od 20 do 60 posto – kaže Rasim Islamović, predsjednik Skupštine SRVI TK.

S tim u vezi, već je u proceduru upućen zahtjev za novim Izmjenama i dopunama Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica FBiH, kako bi svi ratni vojni invalidi bili zadovoljni. Kada je u pitanju zakon koji tretira prava boraca na TK, ističu da su zadovoljni.

  • Što se tiče ostalih aktivnosti Izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica TK tu smo veoma mnogu uradili. Sve što smo predložili Vladi TK, prihvaćeno je. U narednom periodu očekujemo da se taj Zakon usvoji i bit će puno stvari poboljšano u odnosu na dosadašnju primjenu zakona – dodaje Islamović.

Savez ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona nosilac je aktivnosti oko obilježavanja Dana 2. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine te već aktivno rade na pripremi programa, kojim će na dostojanstven način biti propraćen jedan od najvažnjih historijskih datuma za TK.

Pročitajte...