SSSBiH – Borit ćemo se za sindikalnu imovinu

Iz Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH danas su podsjetili da će Sindikat uložiti dodatne napore i uz pomoć nadležnih organa u Hrvatskoj pokušati doći do sve imovine za koju budu mogli dokazati da je sindikalna.

Za rješenje problema imovine kompanija i organizacija iz BiH u Hrvatskoj, pa i bh. sindikata, kako ističu, potreban je i angažman institucija države.

– Kada je u pitanju imovina u Republici Hrvatskoj, naglašavamo da postoje određena saznanja kako sindikat ima mnogo imovine na moru. Činjenica je da je ta imovina građena i kupovana u vrijeme kada su sindikati organizovali odmore za svoje radnike i da se ta imovina naziva sindikalna. Međutim, Savez samostalnih sindikata BiH je u nekoliko navrata pokušavao da svu imovinu za koju se smatra da je sindikalna, vrati, tj. da je upiše na svoje ime, i u tom smislu su poduzimane određene aktivnosti. Nažalost, do današnjeg dana nismo uspjeli svu tu imovinu riješiti – ističu iz SSSBiH u saopćenju za javnost.

Kako navode, razlozi su brojni, a i sindikalni pokret je od 1954. godine do danas pretrpio nekoliko korjenitih promjena u smislu svog organizovanja, što govori i da nikada nije prestao sa radom i da zaista postoji kontinuitet u radu sindikata.

– Nadalje, prilikom organizacionih promjena sindikata, tadašnji republički odbori sindikata, a danas pojedini granski sindikati su imali organizaciono svojstvo u Vijeću SSSBiH. Međutim, cjelokupne dokumentacije, zbog ratnih dejstava, nemamo, pa nam to znatno otežava postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i sljedništva – kažu iz SSSBiH.

Kao poseban problem ističu to što su za rješavanje ove problematike potrebna značajna finansijska sredstva.

– Pored toga treba naglasiti da je još prije rata bila formirana Zajednica za odmor i rekreaciju koja se bavila pitanjima sindikalne imovine i koja je raspolagala imovinom u Republici Hrvatskoj. Bilo kako bilo SSSBiH je i dalje opredijeljen da se ova pitanja što prije rješavaju i da imovina koja pripada SSSBiH bude uknjižena na SSSBiH. U to ime SSSBiH će uložiti dodatne napore i naravno kroz nadležne organe u RH pokušati doći do sve imovine za koju budemo mogli dokazati da je sindikalna – zaključuju iz SSSBiH.

Pročitajte...