SSSBiH zatražio povlačenje prijedloga zakona o PIO FBiH iz parlamentarne procedure

– Gotovo svi radnici u realnom sektoru danas imaju plate koje su niže od prosječne plate na nivou Federacije BiH, a dosta je kolega i u drugim sektorima koji su u istoj situaciji, tako da je onda sasvim razumljivo da ne možemo prihvatiti da se kao osnova za obračun penzije uzima prosječna plata u Federaciji BiH

SARAJEVO (AA) – Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine uputio je otvoreno pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću u kojem se oštro protive usvajanju predloženog zakona o PIO FBiH i traže da tekst zakona povuče iz parlamentarne procedure i vrati na usaglašavanje sa socijalnim partnerima i svim ostalim zainteresovanim stranama, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Neprihvatljivo je da se jedan tako značajan zakon usvaja bez prethodne analize njegovog dugoročnog dejstva i posljedica koje će imati na buduće penzionere. Naime, gotovo svi radnici u realnom sektoru danas imaju plate koje su niže od prosječne plate na nivou Federacije BiH, a dosta je kolega i u drugim sektorima koji su u istoj situaciji, tako da je onda sasvim razumljivo da ne možemo prihvatiti da se kao osnova za obračun penzije uzima prosječna plata u Federaciji BiH”, istakli su u otvorenom pismu.

S obzirom da radnici u tekstilu, metalskoj i hemijskoj industriji, rudari, poljoprivrednici, trgovci i mnogi drugi, naglasili su, rade najteže poslove i da su često primorani ići u prijevremenu penziju, predloženim zakonom će biti kažnjeni po dvije osnove – trajno će im se umanjiti penzija za četiri posto za svaku godinu prijevremenog odlaska u penziju, a s obzirom na iznos primanja koja imaju neće imati dovoljno bodova da od svog rada ostvare čak ni zagarantovanu penziju.

“Jedno od mogućih rješenja bi bilo da se kao osnova za obračun uzme prosječna plata u realnom sektoru, što bi bilo i mnogo pravednije i ispravnije, ali i u skladu sa generacijskom solidarnosti koju zakon promoviše. Uz to, ističemo i problem radnika koji su vrijeme agresije na BiH proveli u odbrani države, te im je s tim u vezi upisan ratni staž. Naime, prijedlogom zakona im se taj staž vrednuje sa 0,5 bodova po godini, što u praksi predstavlja kažnjavanje umjesto priznanja”, poručili su iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

U ime više od 100.000 članova Saveza samostalnih sindikata BiH, ali i svih zaposlenih u Federaciji BiH pozvali su da se hitno povuče prijedlog zakona i da se pokrenu konsultacije sa zainteresovanim stranama, te paralelno s tim naprave sve potrebne analize u vezi sa budućom primjenom zakona o PIO FBiH.

Pročitajte...