Šta donosi izmijenjeni Program ulaganja sredstava vodnih naknada

Vlada TK je na posljednjoj sjednici dala saglasnost na Odluku o izmjenama i dopunama Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u ovoj godini. Riječ je o izmjenama na već ili naknadno dostavljene projekte iz općina Sapna, Kladanj, Srebrenik, Živinice. Recimo da je ukupan iznos sredstava predviđen za realizaciju ovog Programa 10 i po miliona KM.
Program ulaganja sredstava vodnih naknada u oblasti vodoprivrede za ovu godinu je donesen u aprilu ove godine. Urađeno je to na način da su Grad i općine Tuzlanskog kantona aplicirali za projekte od prioritetnog značaja za Tuzlanski kanton, a u skladu sa Odlukom o kriterijima za utvrđivanje prioritetnih projekata iz oblasti upravljanja vodama. Programom ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede planiran je ukupan iznos od približno deset i po miliona KM. U toku realizacije Programa, a na inicijativu općina, uočena je potreba da se Program izmijeni. Prva od tih izmjena se odnosi na korekcije iznosa za projekt izgradnje primarnog kanalizacijskog kolektora sanitarno-fekalnih otpadnih voda za naselje Dekići Durakovići u općini Sapna.
Općina Živinice je kandidirala dodatni projekt za uvrštavanje u Program sa zahtjevom kojim se traži odobravanje sredstava za finansiranje izgradnje kanalizacije u naseljenom mjestu Đurđevik centar u iznosu od 40 hiljada KM, pojašnjavaju iz Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Tuzlanskog kantona.