Šta srčani bolesnici trebaju znati o koronavirusu?!

Koronavirus je respiratorna bolest, što znači da uglavnom pogađa pluća. Ali kada pluća ne rade punom snagom, srce mora više raditi kako bi pumpalo krv bogatu kisikom po tijelu. Taj dodatan stres može biti opasan za srčane bolesnike, ističu sa Odjeljenja kardiologije u Klinici za interne bolesti UKC-a Tuzla.

Raste broj oboljelih od koronavirusa i u TK. Novi val nova je briga i za zdravstvene radnike. Ljekari, svako u svojoj oblasti, brinući za zdravlje pacijenata često naglašavaju pravilo odgovornosti prema sebi i drugima. Jedan od njih je i Elnur Smajić, šef Odjeljenja kardiologije u Klinici za interne bolesti UKC-a Tuzla, koji ističe da su kardiološki pacijenti u vremenu pandemije u većoj opasnosti.

 “Ako uzmemo da su kardiološki pacijenti oni koji se slabije kreću u riziku su, a kad dodamo i one koji se liječe od šećerne bolesti najugroženiji su. I hronični srčani bolesnici su ugrožena kategorija”, dr. Smajić.

Pogoršanje osnovnog oboljenja ili nastanak novog problema na hroničnom oboljenju posljedice su koje može izazvati zaraza koronavirusom. One se prema riječima dr. Smajića mogu prepoznati najčešće kroz laboratorijske metode kao što je troponin, koji dalje dodaje da: “Srčana oboljenja u kovidu nisu česta ali su pojave u smislu miokarditisa, mioperikarditisa, infarkta miokarda. Najčešći problem koji se pojavljuje u kovidu a koji upućuje da je srce involvirano je povećan troponin”.

Uporedo sa zbrinjavanjem pacijenata, na Odjeljenju kardiologije radi se i na novitetima u liječenju u čemu se prate svjetski trendovi. Nedavno je uvedena i nova ultrazvučna procedura, a riječ je o mjerenju naprezanja miokarda. U sklopu razvoja kardiologije u planu su i nove metode s ciljem da se poboljša rad ali i liječenje pacijenata, kaže dr. Elnur Smajić.