Šta ukoliko TK ne dobije novac od MMF-a?

Zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojili su Prijedlog izmjena i dopuna budžeta tog kantona za 2021. godinu. Rebalansom, budžet TK je uvećan za je za oko šest miliona KM, ili 1.39 posto u odnosu na budžet koji je usvojen u januaru ove godine. Najveći fokus u rebalansu je na privredu zbog okolnosti pandemije covid 19. Ministar finansija TK Vedran Lakić je kazao da bi problemi mogli nastati ukoliko BiH ne realizira planirani finansijski aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Vlasti u BiH zatražile su kredit od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od milijardu i 500 miliona maraka. Međutim, još uvijek nije došlo do njegove realizacije. Novac od MMF-a neophodan je našoj zemlji zbog stabilnosti budžeta, kantonalnih i entiteskih, ali i državnog. TK bi trebalo biti doznačeno oko 39 miliona KM, što je već uračunato u rebalans budžeta TK.

– Ukoliko se to ne desi Budžet TK će biti u opasnosti. Mi imamo određenih informacija da bi se to moglo desiti u narednom periodu, ali zvaničnih stavova još uvijek nema, što znači da ukoliko tih sredstava ne bude, bit će problem sa Budžetom TK. Mi imamo i rezervnu varijantu. Razmišljamo i o drugoj vrsti kreditnog zaduženja samo da ne dovedemo Budžet TK u pitanje – kaže Vedran Lakić, ministar finansija TK.

Uslovi MMF-a koje naša zemlja mora da ispuni za tranše kredita odnose se na reformu javne uprave, javnih preduzeća i zdravstvenog sistema. Opozicija je ukazala i na mogućnost stavaranja deficita u budžetu TK od oko 12 miliona KM. Minstar Lakić kaže da je ta analiza napravljena na osnovu operativnog Plana koji je ranije usvojen na sjednici Vlade TK za treći kvartal.

– Međutim, moram napomenuti našu javnost da su kvartali koji se odnose na jedan period u godini te da se to ne može mjeriti na taj način – dodaje Lakić.

Podsjećamo, prema usvojenom rebalansu Budžet TK za ovu godinu iznosi 439 miliona KM.