23.9 C
Tuzla,BA
Petak, 24 Septembra, 2021
Naslovna TELEVIZIJA Informativni program Stabilne cijene nafte na međunarodnim tržištima

Stabilne cijene nafte na međunarodnim tržištima

Cijene nafte stagnirale su na međunarodnim tržištima, jer je zabrinutost za potražnju zbog rasta zaraze koronavirusom u Indiji i drugim zemljama neutralisao slabiji američki dolar.

Na londonskom tržištu cijena barela je ostala skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,75 USD.

Na američkom tržištu se cijena nafte nije znatnije mijenjala, pa je barel koštao 63,14 USD, prenosi SEEbiz.

Indija je u ponedjeljak objavila podatke o rekordnom rastu novozaraženih koronavirusom, na nešto iznad 15 miliona, čime je postala druga zemlja u svijetu, poslije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), sa više od 31 milion zaraženih.Broj smrtnih slučajeva u Indiji je takođe rekordno porastao.

Indijska prijestonica Nju Delhi zatvorena je u ponedjeljak uveče na šest dana, čime se i glavni grad pridužio grupi 13 indijskih država koje uvode mjere ograničenja, zatvaranja ili policijskog sata.

Hong Kong je u nedjelju najavio da će obustaviti letove iz Indije, Pakistana i Filipina od danas zbog uvezenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Slabiji dolar neutralisao je pad cijena nafte. Američkom valutom u ponedjeljak se trgovalo blizu jednomjesečnog minimuma u odnosu na druge glavne valute.Budući da su cijene nafte izražene u dolarima, slabiji dolar bi mogao podstaći potražnju imalaca drugih valuta i povećati cijene nafte.

JP Morgan sada očekuje da će cijena barela u Londonu premašiti granicu od 70 USD do maja, dok je njihova ranija procjena bila jun, objavila je banka u nedavnoj bilješci.
Banka i dalje očekuje da će godinu završiti na sličnom nivou kao i u ranijoj procjeni, od oko 74 USD za baral.

OPEC na svojoj internet stranici saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 65,21 USD, što znači da je porasla 73 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.