Stanovnici Tuzle potpisali peticiju u znak podrške rudarima

„Udar na rudare je za mene udar na državu“, rekao je Bego Smajlović.

Ovo su riječi bivšeg rudara Rudnika Mramor i Rudnika Dornja Jug, koji se solidarisao sa svojim komoratima i bivšim kolegama u njihovoj potrazi za kvalitetnijim uslovima rada. Zajedno sa više od 600 ljudi iz brojnih tuzlanskih naselja, potpisao je peticiju koja se odnosi na pružanje podrške rudarima u potrazi za njihovim pravima i ispunjavanju svih traženih zahtjeva od Elektroprivrede BiH.

„Ja sam ovdje da podržim prvenstveno svog supruga pa onda njegove komorate, naše porodice i ovdje sam da potpišem ovu peticiju i uvijek ću se odazvati na ovakav skup“, rekla je Halilović Asmira.

„Ja sam tu radio 20 godina i znam kako je zaraditi ovdje hljeb. Vrlo težak posao, ne cijeni se i zato sam došao ovdje da podržim sve svoje komorate koji su ovdje ostali“, istakao je  Miralem Beganović.

„Mi se borimo za našu djecu i nije nam bilo svejedno da spavaju pod vedrim nebom“, naglasila je Behija Dugalić.

Rudari i dalje dolaze na posao baš kao i prije, ali ne proizvode ugalj kako su i najavili prije nekoliko dana na protestima u Sarajevu. Ne žele raditi u aktuelnim uslovima.  Stav sindikata radnika Rudnika Kreka je da proizvodnje ni u jednom rudniku u sastavu koncerna u Federaciji BiH neće biti dok se ne ispune istaknuti zahtjevi.

„Ovo što sad se događa su stvari koje smo mi godinama trpili u sebi i pokušavali nositi na leđima, nismo htjeli opterećevati ni društvo ni javnost i ove zadnje sve te negativnosti koje su godinama ležali taložili su se i  isplivali na vidjelo. Mi moramo biti jedinstveni. Mi da smo razjedinjeni pucali bi jedni po jedni. Samo jedinstveni možemo pokazati snagu, da imamo isto mišljenje i samo kao takvi možemo pobijediti ovu borbu“,
istakao jeAmer Salatovićrudar.
Današnja podrška stanovnika Tuzle, rudarima mnogo znači.

„Znači mnogo kako neće mi značiti. Pogotovo za mene rudara kako mi ne bi značilo. Hvala narodu. U Sarajevu dok smo bili bila je podrška i od građana  smo imali sve živo znači baš im hvala veliko. Do ispunjena naših zahtjeva mi ne pokrećemo proizvodnju pa kada bi čitava država stala“, rekao jeHalilović Midhat rudar

 Baš poput Midhata i Amera i Mujo Ćidić bio je na protestima rudara u Sarajevu. Podzemni je kopač u rudniku Mramor. Novim ugovorom plata mu je sa 850 smanjena na 570 KM. U rudniku radi 14 godina, i ne sjeća se kada je situacija u rudnicima bila ovako loša. Nedostaje  mu 6 godina staža , ali naglašava da rudari nisu klonuli duhom i da će nastaviti borbu za svoja prava, uprkos nedostatku  minimalnih uslova za rad.

„ Mi danas dan poslujemo sa krampom, krocom, lopatom i sa tim uslovima je nemoguće ostvariti one prihode koje oni očekuju. Imali smo priliku da nam obezbijede širokomehanizovano čelo, međutim nešto su se oglušli, to je do njih. Nećemo stajat idemo sutra ili prekosutra po gradovima, idemo dalje da se što više šira javnost upozna i da pričamo sa građanima ukoliko dođe do nestanka električne energije da to nije samo do nas i da je to do osoba koje su zadzuzene za taj dio posla“, rekao jeMujo Ćidić rudar.

Današnjim potpisivanjem peticije stanovnici Tuzle pružili su podršku rudarima i dali im do znanja da nisu sami u njihovoj borbi. Peticija će biti usmjerena prema višim nivoima vlasti u nadi da će doprinijeti rješavanju problema rudara diljem BiH.

Pročitajte...