Stavljena van snage odluka o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH

BANJA LUKA, 7.novembra (FENA) – Na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a stavljena je van snage odluka o referendumu u tom bh.entitetu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Za odluku o stavljanju van snage odluke o raspisivanju referenduma rano jutros u entitetskom parlamentu glasali su poslanici vladajuće većine i SDS-K, a protiv je bila opozicija, SDS, PDP i NDP. Dakle,za tu  odluku je bilo 46 poslanika, dok ih je protiv bilo 25.

Također je stavljena van snage i odluka o izboru članova Komisije za provođenje referenduma.

Usvojeno je i sedam zaključaka, u kojima se, između ostalog, navodi da parlament smatra da je “potrebno ovu odluku ponovo vratiti na dnevni red u Narodnoj skupštini i sprovesti je, i to čim bude postignut konsenzus svih značajnih političkih subjekata u Skupštini RS-a i parlamentu BiH, sa sjedištem u RS-u”.

Navedeno je i da je Narodna skupština RS-a stavljajući van snage odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu, “konstatuje da nisu prestali razlozi za raspravu i ocjenu načina nastanka tih institucija putem nametanja Zakona o Sudu BiH”.

Data je i podrška inicijativi da se organizuje potpisivanje peticije s pitanjem identičnim referendumskom. Tvrdi se i da je RS-u Dejtonskim mirovnim sporazumom “potvrđena državnost koju je unijela u mirovne pregovore, dajući joj za pravo da bude strana u sporazumijevanju o promjeni svakog od 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, zajedno s Federacijom BiH”.

– To podrazumijeva da RS ima pravo i obavezu da se izjašnjava o svim pitanjima od interesa za pravni položaj, status, pa i o pitanjima nadležnosti za provosuđe u skladu s Aneksom 4 – navedneo je u jednom od zaključaka.

Tokom 17 sati rasprave najmanje se raspravljalo o ovom pitanju, jer su poslanici opozicije i predsjednik Milorad Dodik razmijenili brojne međusobne optužbe šta je ko radio i koje stavove je zastupao u prethodnom periodu.

Dodik je pozivao opoziciju da zajedno kreiraju novu odluku, koja bi se odnosila na održavanje referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer je, kako je tvrdio, važan konsenzus o ovom pitanju.

S druge strane, poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a su ga optuživali da se krije iza opozicije te da već postoji odluka o referendumu koju treba da provede i da mu za to ne treba njihova podrška.

Zahtjev za povlačenje odluke podnijele su stranke vladajuće većine u RS, dok su iz opozicije ukazivali da je vlast time pokazala strah za lične pozicije i devalvirala referendum kao mehanizam izjašnjavanja građana.

Odluka o suspenziji spornog referenduma, koji je izazvao ošto protivljenje predstavnika međunarodne zajednice, usvojena je svega 12 dana uoči isteka roka za njegovo održavanje.

Vladajuća većina u Narodnoj skupštini RS-a na sjednici 15. jula 2015. donijela je odluku o raspisivanju referenduma, ali ona sve do 20. septembra ove godine nije bila objavljena u “Službenom glasniku RS-a”.

(RTVTK/FENA) D.V.

Pročitajte...