Stazama Via Dinarice

U skladu sa glavnim motom Via Dinarice  o prirodnom povezivanju ljudi,prirodnih ljepota i kulturne baštine planinari iz Tuzle, članovi Planinarskog društva Konjuh Tuzla i Kluba ekstremnih sportova Summit Banovići krenuli su Bijelom stazom Via Dinarice.Tokom dvodnevne ture prešli su dvije dionice Via Dinarice u Hercegovini, planine Lib i Vran.  Dio ekipa bila je i ekipa emisije Zelena karta Radio televizije Tuzlanskog kantona.

Via dinarica je mega planinarska i pješačka staza koja se proteže preko planinskog lanca Dinarskih Alpi i obuhvata 7 država, od Slovenije na sjeveru do Srbije, Kosova i Albanije na jugu. Srce ove mega staze, slične stazama Via Alpina na Alpima i Apalači u Sjevernoj Americi je u BIH, Hrvatskoj i Crnoj Gori. .  National geografic je prošle godine Via DInaricu ocijenio kao najtop destinaciju u svijetu.

Cilj projekta u BiH, iza kojeg stoje USAID i UNDP, je uspostava koridora Via Dinarica, sa tri glavne staze – bijelom, zelenom i plavom. Zelena vodi bosanskohercegovačkim  šumama, Plava prolazi u jugo-istočnom dijelu Hercegovine i povezuje tu regiju s Jadranskim morem a Bijela staza vodi vrhovima naših najviših planina.