Stipendije za 7 romskih studenata iz fondova EU

Sedam studenata iz Tuzlanskog kantona potpisalo je danas ugovore o stipendiranju, u okviru projekta za obrazovanje koji uz finansijsku pomoć Evropske unije provodi Udruženje Euro Rom iz Tuzle. Ovi studenti će u dvije faze dobiti po 1.000 eura za akademsku 2020/2021. akademsku godinu.

novinar Azra Mešić

Marina Krešić studentica Ekonomskog fakulteta u Tuzli imala je kroz srednjoškolsko obrazovanje podršku Romskog obrazovnog fonda, jednog od projekata u kojemu učestvuje Udruženje Euro Rom, a ove godine dobila je i studentsku stipendiju.

  • Mislim da je ovo jedna velika podrška od Udruženja i EU i konačno prilika da se da podstrek i vjetar u leđa mladim ljudima romske populacije i da konačno poboljšamo kvalitet života ovih ljudi i da postanu ravnopravni građani ove države, kaže ona.

Shvatila je kaže cilj stipendiranja i sretna je da se apsolutno uklapa u njene ambicije.

  • Inače sam završila srednju ekonomsku školu tu u Tuzli. Ekonomski fakultet sam upisala zato što gajim veliku ljubav prema ekonomijii i zato što jednog dana zamšljam sebe kao osobu koja će sa svojim teorijskim i praktičnim znanjima stečenim na Ekonomskom fakultetu u Tuzli pomoći da se poboljša ekonomsko društveno i političko stanje u BiH, dodaje Marina.

Među stipendistima je prvi put ove godine i Amina Mehić iz Banovića.

  • Srednju školu sam završila u Banovićima. Ekonomski tehničar. Upisala sam političke nauke, na Kallosu u Tuzli. Smijer Međunarodni odnosi ii diplomatija. Trenutno sam prvi put korisnik ove stipendije. Također sam čula do drugih koji su korisnici i koji su uspješni, tako da sam se i ja odlučila biti što bolja i naravno da zaslužim stipendiju. Što se tiče fakulteta, odlučila sam se upravo kao pripadnik nacionalne manjine da bih mogla nešto da promijenim i da nešto postignem i u ovoj oblasti, u oblasti politike, kaže Amina.

Politički odnosi pružaju najbolju priliku u borbi za ljudska prava, dodaje ona. Ona još nije članica niti jedne političke stranke, ali ne isklučuje mogućnost da i na taj način u budućnosti pokuša opravdati povjerenje koje joj podrškom kroz školovanje pružaju romske organizacije. Kaže da bi najprije mijenjala sistem zapošljavanja na način da svaki posao mora obavljat osoba koja je za njega obrazovana i kompetentna.  Studentica Saobraćajnog fakulteta Dinela Mehić, također je imala stipendiju Udruženja Euro Rom i tokom srednjoškolskog obrazovanja. Nju je nova stipendija od hiljadu eura opredijelila da se nastavi školovati, na fakultetu.

  • Isključivo sam ga upisala što su mi rekli da mogu i dalje nastaviti sa primanjem stipendije. Dobro mi dođe, tvrdi Dinela.

Dinela kaže da se zahvaljući školovanju drugačije nosi sa diskriminacijom po pitanju nacionalne pripadnosti i da je tokom vremena ojačala.

  • Na moje mišljenje i na moje obrazovanje apsolutno niko nije mogao uticati. Smatram da svaki čovjek treba da ima svoje obrazovanje i da puno više vrijedi sa obrazovanjem, poručuje.

Ovo je treća godina kako Udruženje Euro Rom stipendira studente, obezbjeđuje im mentorski program, treninge za razvoj karijere i tehničku podršku u vidu kupovine uređaja za pristup Internetu.

  • Jer smatramo da je obrazovanje jedini način kako da se integrišemo u bosanskohercegovačko društvo, odnosno da budemo ravnopravni članovi ovog društva i da aktivno sudjelujemo u kreiranju svih politika koji se tiču svih građana BiH, a samim tim i romske nacionalne manjine, kaže Nedžad Jusić, aktivista Udruženja Euro Rom.

Romskim organizacijama su dostupne informacije da trenutno na fakultetima u Bosni i Hercegovini studira 10 osoba koje se izjašnjavaju kao Romi. Svi imaju neki oblik podrške, odnosno stipendiranja. A sedmero stipendira Udruženje Euro Rom novcem od Evropske unije. Osim toga Udruženje će i ovoj generaciji organizirati niz edukativno – konsultanskih aktivnosti.

  • Određene programe će proći i srednjoškolci i studenti koji su u projektu. Kako i na koji način prići poslodavcu, napisati biografiju, motivaciono pismo i slično. Planiramo da održimo i sajam zapošljavanja za Rome, dodaje Jusić.

Udruženje i dalje stipendira 88 učenika srednjih škola na području Tuzlanskog kantona. Prema njihovim podacima to je uveliko doprinijelo da se svi koji završe osnovnu školu odlučuju nastaviti školovanje dalje.