Stiže prva tranša pomoći EU za BiH od 125 miliona eura

Otklonjene su prepreke za prvu tranšu za ublažavanje posljedica uzrokovanih kovid pandemijom, nakon što je potpis na Memorandum o razumijevanju i Sporazum o zajmu za makrofinansijsku pomoć Bosni i Hercegovini od 250 miliona eura stavio i evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni, izvještava BHRT.

Nakon što sredstva postanu operativna, slijedi ispunjavanje uslova za dobijanje druge tranše za koje ekonomisti ne vjeruju da će biti ispunjeni.

Prva tranša od 125 miliona eura pomoći Evropske unije je izvjesna za razliku od pregovora sa MMF-om koji nisu rezultirali pozitivnim ishodom. U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da se zajam Evropske unije ne veže sa budućim aranžmanom MMF-a.

Prvi put Bosna i Hercegovina nije uspjela dogovoriti aranžman sa MMF-om. Rok za završetak pregovora o novom kreditu od 1,5 milijardi maraka je istekao. Za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltiju kamen spoticanja u pregovorima sa MMF-om su neka politička pitanja i očekuje nastavak pregovora za dva do tri mjeseca.

Pročitajte...