Stoltenberg: Ruske rakete SSC-8 predstavljaju ozbiljan rizik za našu sigurnost

– General sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg je naglasio i kako je vrlo teško pratiti ovu vrstu raketa

BRISEL (AA) – General sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg je na sastanku NATO-a u Briselu kazao da ruske rakete SSC-8 predstavljaju ozbiljan rizik za sigurnost zemalja članica Alijanse, javlja Anadolu Agency (AA).

“Sve zemlje članice se slažu da krstareće rakete SSC-8 koje se nalaze u rukama Rusije predstavljaju ozbiljan rizik za našu sigurnost”, kazao je Stoltenberg novinarima.

Naglasio je i kako je vrlo teško pratiti ovu vrstu raketa.

“Ove rakete, koje mogu nositi nuklearne glave, mogu stići i do europskih gradova bez adekvatnog upozorenja”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je na sastanku NATO-a razgovarano i o ruskom kršenju odredbi Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF).

Napomenuo je da će sljedeći koraci koje će saveznici poduzeti u vezi s Rusijom biti “odbrambeni, umjereni i koordinirani”.

“Ne planiramo raspoređivanje novih zemaljskih raketnih sistema u Europi. NATO će nastaviti da poduzima pouzdane i efikasne preventivne korake. Također, ne želi novu utrku u naoružanju”, kazao je Stoltenberg.

Ministri odbrane članica NATO-a danas su započeli dvodnevno zasjedanje u Briselu, a očekuje se da će sigurnosna pitanja dominirati zasjedanjem.

Na dnevnom redu će biti i američko-ruski sporazum INF iz kojeg se nedavno povukao SAD, a potom i Rusija.

Zasjedanju ministara u sjedištu NATO-a u Briselu prvi put u svojstvu zvanice učestvuje i Makedonija, a na dnevnom redu će biti i analiza stanja u vezi s misijama te organizacije u Afganistanu, Iraku i Kosovu.

Pročitajte...