Stoltenberg uputio izvinjenje Turskoj: Izazivač skandala nije uposlenik NATO-a

– Obaviješten sam o dešavanjima tokom vježbe u Zajedničkom vojnom centru NATO-a u gradu Stavangeru, u Norveškoj. Upućujem izvinjenje zbog greške do koje je došlo. Uzrok ovih dešavanja je jedna osoba, te kao takva ona na predstavljaju stavove NATO-a, poručio je Stoltenberg

BRISEL (AA) – Generalni sekretara NATO-a Jens Stoltenberg poručio je kako je upoznat s jučerašnjim dešavanjima na NATO-ovoj vježbi Trident Javelin u Norveškoj, te je zbog ove greške uputio izvinjenje Turskoj, javlja Anadolu agency (AA).

Stoltenberg je uputio pisano saopćenje povodom skandala koji se desio u Zajedničkom vojnom centru NATO-a u Norveškoj, u kojem poručuje:

“Obaviješten sam o dešavanjima tokom vježbe u Zajedničkom vojnom centru NATO-a u gradu Stavangeru, u Norveškoj. Upućujem izvinjenje zbog greške do koje je došlo. Uzrok ovih dešavanja je jedna osoba, te kao takva ona na predstavljaju stavove NATO-a.”

Naglasio je kako je osoba koja je prouzrokovala skandal već razriješena dužnosti, te da je u vezi sa slučajem pokrenuta istraga.

“Ta osoba nije uposlenik NATO-a, već civilni službenik kojeg je Norveška angažovala po ugovoru. Odluku o kažnjavanju ove osobe nakon ovog dat će norveški zvaničnici”, poručio je prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg, te naglasio: “Turska je važan saveznik NATO-a i daje veliki doprinos sigurnost pakta.”

Norveški oficiri su razriješeni dužnosti nakon što su tokom NATO vježbe aktuelni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i prvi presjednik Kemal Ataturk prikazani u neprijateljskom tonu.

U NATO-ovoj vježbi učestvovao je 41 turski vojnik, a nakon incidenta, po naredbi presjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, turski vojnici su povučeni s vježbe.

Erdogan je danas rekao kako je razgovarao s načelnikom Generalštaba Turske i ministrom evropskih integracija, koji su bili na putu u Kanadu.

“Prenijeli su o čemu je riječ i da se radi o NATO vježbi. Kazali su kako se tamo nalazi 40 naših vojnika i predložili su da ih povučemo. Naravno, rekao sam da to urade odmah. Neka se naši vojnici povuku, bez obzira da li će biti uklonjeni ti ciljevi (neprijateljskog tona). Ovakav savez i ovakvo partnerstvo je nemoguće”, kazao je Erdogan.

Pročitajte...