Štrajk umjesto obilježavanja najveće rudarske nesreće!

Sindikalna organizacija Rudnika Kreka  najavila je štrajk 26. augusta, na godišnjicu stradanja rudara u jami Dobrnja Jug u Mramoru ako se ne ispune njihovi zahtjevi. A situacija je u međuvremenu povećala broj početnih zahtjeva. Jedan od njih je pokretanje proizvodnje na Površinskom kopu Dubrave. „Ukoliko do pokretanja proizvodnje ne dođe neko treba odgovarati“ kaže Zuhdija Tokić , predsjednik Sindikata Rudnika Kreka.

Danas do 15 sati trebalo je obezbjediti uslove za isplatu julske plaće u svim organizacionim jedinicama i to nakon što je ona jučer isplaćena samo u nekim. Nikada se u historiji rudarstva Kreke nije desilo da se prave podjele radnika, rudari koji su plaću primili nisu sretni jer  je nisu primili svi, tvrdi Tokić.

U Sindikatu Kreke izražavaju nezadovoljstvo posljednjim, kako tvrde jednostranim odlukama menadžmenta.

Za naš  Dnevnik , nakon više pokušaja,  nismo dobili očitovanje menadžmenta “Kreke”. Nezvanično, doznajemo da je okupljenim rudarima na Površinskom kopu Dubrave obećano kako će sve plaće biti isplaćene do 25. avgusta. Zbog toga je Sindikalna organizacija dala novi rok, isplata plaća svima do 25. ili štrajk svih rudara 26.avgusta.

Predstavnici Sindikalne organizacije Rudnika Kreka izražavaju čuđenje zbog činjenice  da se  nitko sa federalnog nivoa vlasti ne uključuje u rješavanje problema  ovog rudnika, veoma bitnog za energetski sektor BiH.