Stručnjaci iz regije na konferenciji u Tuzli o borbi protiv lažnih vijesti

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli uz finansijsku podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini okupit će 2. i 3. novembra u Tuzli više od pedeset naučnika, istraživača, novinara i drugih stručnjaka iz oblasti medija iz BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije i drugih država regije na Devetoj regionalnoj konferenciji ‘Vjerodostojnost medija’.

– Tema ovogodišnje konferencije je ‘Borba protiv lažnih vijesti’. Ciljevi konferencije su da doprinese razvoju instrumenata za identifikaciju lažnih vijesti, pomogne u stvaranju mehanizama za borbu protiv širenja lažnih vijesti, prezentira iskustva i aktivnosti u borbi protiv dezinformacija i predloži rješenja za zaštitu kredibiliteta novinarstva – navodi organizator.

Konferencija ‘Vjerodostojnost medija’ održava se kontinuirano od 2010. godine. Dosad su konferencije održane u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Dubrovniku i Mostaru, a otvorena su relevantna pitanja iz oblasti kredibiliteta medija i novinarstva, provedene kvalitetne studije u toj oblasti, objavljeni konferencijski zbornici i unaprijeđena suradnja medijskih istraživača u regiji.

(RTVTK/FENA) L.A.