Studenska istraživanja u fokusu Dana nezavisnosti na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli koji tradicionalno obilježava sve državne praznike je u susret Danu nezavisnosti BiH priredio izložbu i tematsko predavanje na kojemu su svoje teze izložili studenti Odsjeka za historiju. Analizom povijesniih događaja od najstarijih vremena do danas, podsjetili su na značaj kontinuiteta bosanskohercegovačke države.

novinar Azra Mešić

Otvaranjem izložbe o životu na prostoru današnje Bosne i Hercegovine s početka nove ere, započelo je obilježavanje Dana nezavisnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

– Izložba “Prostori današnje BiH u vrijeme predhistorijskog i antičkog razvoja” je posvećena Danu nezavisnosti jer njena najstraija prošlost počinje u prethistorijskom razdoblju odnosno rimskom, kada je na njenom prostoru zaživjela velika rimska civilizacija, o čemu postoje brojna svjedočanstva, a neka od njih su predstavljena ovom izložbom. Kroz maketu su predstavljeni neki od objekata. Ja sam zajedno sa svojim studentima radila rekonstrukciju, kae za RTVTK  doc. dr. Mersiha Imamović, profesorica na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. 

S Rimljanima je završeno predhistorijsko razdoblje u današnjoj Bosni i Hercegovini. Uz panoe koji ilustruju sedam vijekova, izloženi su i fragmenti arheoloških nalaza sa neolitskog lokaliteta Gornja Tuzla. U iskopavanjima su učestvovali studenti Filozofskog fakulteta, a njihove kolege, svi sa Odsjeka za historiju uz izložbu su priredili i tematsko predavanje o referendumu za nezavisnost.

– Taj referendum je daleko značajan za one koji BiH smatraju svojom državom. Oni koji ne vole BiH i ne smatraju je svojom, ne vjerujem da će biti prihvaćeni bilo gdje, mišljenja je Suljo Arifović, student historije na Filozofskom fakultetu. 

Referendumom je BiH potvrdila svoj identitet i ona je historijska činjenica koja nije nastala u Dejtonu, kazali su studenti. Na predavanju su analizirali razvoj države, njen politički, parlamentarni i ekonomski život od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas.

– Osnovano je u međuvremenu više od 60 institucija i možemo reći da je danas BiH više država nego kad je izašla iz rata, kad su dominirale jednonacionalne stranke. Sad ih ima više, a vrijeme treba da prosudi jel to dobro ili ne. Postigla je BiH i dobar ekonomski napredak i pokazatelji govore da jeste, kaže Amir Krpić, student historije na Filozofskom fakultetu.

Događaju na Filozofskom fakultetu su prisustvovali i učenici nekoliko tuzlanskih škola, a izložbu će moći pogledati svi koji tu dođu do 15. marta kada se izložba zvanično i zatvara.

Pročitajte...