Studente i privrednike pitaju za Reformsku agendu, kad je već gotova

Iako je Reformska agenda istekla formalno s izborima 7. oktobra, potreba za provođenjem reformi nije prestala, kazano je danas na javnoj diskusiji održanoj u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Studenti, akademsko osoblje, ali i političari i lokalni privrednici na ovom događaju imali su priliku iznijeti svoje stavove predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH, koji su i inicirali ovakav jedan događaj.

novinar Azra Mešić

Stopa nezaposlenosti je smanjena. Izvoz je povećan. Napretka u provedbi Reformske agende ima, ali ona nije ni izbliza dovršena, kažu predstavnici Delegacije Evropske unije u našoj zemlji. Zato dolaze u lokalne sredine razgovarati sa studentima, sa akademskom zajednicom i sa privrednicima.

– Svi imaju ulogu u ovom procesu. Mladi ljudi pogotovo i akademska zajednica. Oni su tu da informišu i donose političke odluke, a jako su bitni i privrednici jer imam osjećaj da se njihov glas dovoljno ne čuje, a upravo su te potrebe zajednice koje se trebaju utkati u dalje reformske procese, kaže za RTVTK Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH.

Univerziteti se moraju čvršće povezati s privredom, savjet je Evropske unije, a studenti ohrabriti da budu uporniji u traženju prilika da rade u svojoj zemlji, nasuprot odlasku iz Bosne i Hercegovine u potrazi za poslom.

– Naime naši svršeni studenti kada završe fakultete, oni izlaze na tržište rada i ono na čemu mi svi treba da težimo je vladavina prava, zapošljavanje bez korupcije i naše društvo ide ka EU koje je zasnovano na demokratskim principima i naravno da nam je od velikog interesa provođenje ove Reformske agende, kaže dr. sc. Ermina Smajlović, dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Da iz ugla profesora, studenata i privrednika čuju stavove o eventualnim propustima koji su napravljeni u provođenju Reformske agende, predstavnici Delegacije već su organizirali javne debate na sedam univerziteta širom Bosne i Hercegovine. Reforma agenda je zvanični dokument državnih vlasti koji bi trebao da usmjerava ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji. Tiče se tržišta rada, porezne politike, zapošljavanja i penzijskog osiguranja, vladavine prava i socijalne zaštite stanovnika. Njeno provođenje bilo je najavljeno od 2015. do izbora 2018. godine.