Studenti i poslodavci na susretima u Tuzli

Studenti završne godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas su imali priliku da se sretnu sa predstavnicima 10 kompanija, zainteresovanih za prijem studenata na stručnu studentsku praksu. Događaj nazvan „Student2Bussines“ bio je prilika i da studenti doznaju kakva znanja i vještine poslodavci traže od onih kojima bi dali priliku za zaposlenje.

novinar Azra Mešić

Na završnoj, četvrtoj godini Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli je 120 studenata. Svi su zahvaljujući jednodnevnom događaju nazvanom „Student2Bussines“ mogli predstaviti dio svojih kompetencija i izabrati poslodavca kod kojeg će do kraja studija obavljati studentsku praksu

Ja smatram da nas Fakultet ne može pripremiti 100 posto za tržište rada, ali ono u čemu nama Fakultet pomaže jeste da razvije taj neki način razmišljanja tu neku inteligenciju, a ono što mi učimo na radnom mjestu jesu neke konkretne operativne stvari koje nas pripremaju za obavljanje tog posla, kaže za RTVTK Ahmet Bulić, predsjednik Studentskog vijeća Ekonomskog fakulteta UNTZ.

I prethodne generacije imale su praksu i znanja stečena izvan učionica vrednovana su im kroz ocjene iz nastavnih predmeta. Sad je drugačije.

– Ove godine to je posebno važno iz razloga što studenti ove godine praksu moraju obavljati u okviru obaveznih aktivnosti da bi završili svoj studij, pojašnjava za RTVTK dr.sci. Meldina Kokorović Jukan, dekanica Ekonomskog fakulteta UNTZ.

Praktična znanja apsolvenata ovog Fakulteta vrednovat će se kroz određenih broj ETSC bodova, ali značajnije ood toga jeste da će oni već znati šta budući poslodavci žele od njih ukoliko postoje mogućnosti da ih zaposle.

– Očekujemo od njih da dođu s onim osnovnim znanjima, kad je u pitanju teoretska podloga, da imaju pojma o onome šta razgovaramo, a mi smo tu da ih praktično obučimo i pokažemo naše proizvode, da ih uputimo u neke druge finese bankarskog sektora, kaže Nevres Hadžić, direktor regionalne direkcije SBERBANK BiH u Tuzli.

Susrete poslodavaca i studenata pratila je i tematska panel diskusija o načinima izvođenja prakse, te potpisivanje ugovora Fakulteta sa kompanijama.

Pročitajte...