Studenti i učenici zajedno u Tuzli obilježili Dan planina

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli je u povodu Međunarodnog dana planina priredio ekološku manifestaciju na kojoj su učestvovali studenti i profesori, ali i učenici tuzlanskih i živiničkih osnovnih škola i djeca iz vrtića sa svojim učiteljima i odgajateljima.

novinar Azra Mešić

O vrijednosti planina u okruženju i širom svijeta za život ljudi učili su zajedno studenti, osnovci i djeca iz vrtića. Učenica Ema Aljić je kao vrlo uzbudljivo prepričala iskustvo škole u prirodi gdje je išla sa svojim prijateljima iz razreda.

– Pa smo skupljali kestene, plodove šumske i pravili smo kućice i nešto drugo od tih šumskih plodova i drugih stvari, pojasnila je Ema.

Profesori studijskih programa Razredne nastave, Pedagogije i Predškolskog odgoja i obrazovanja na Filozofskom fakultetu kažu da se ovako unapređuje nastava i ohrabruju studenti da u svojoj budućoj praksi s djecom iskoriste planinu za učenje.

– Ovim mi jednostavno želimo da ono ekološko postane didaktički fenomen, da izvršimo ekologizaciju kurikuluma, a tako razvijamo svijest ekološku kod mladih i ekološko vaspitanje jer su to budući stanovnici naše planete, kaže dr. sci. Muhamed Omerović, profesor na Filozofskom fakultetu.

Među učenicima su bili djevojčice i dječaci iz OŠ Novi Grad, škole Jala, Prve osnovne škole Živinice i živiničkog Obdaništa.

– Već od samog osnutka Pedagoške akademije, a poslije i Filozofskog fakulteta sarađujemo sa brojnim ustanovama ovog tipa, na kraju krajeva mi smo ustanova u službi zajednice, obrazujemo buduće odgajatelje i učitelje, kazala je za RTVTK dr.sci. Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta.

Ova ekološka manifestacija organizirana je simbolično na Međunarodni dan planina, koji su ustanovile Ujedinjene nacije kako bi potaknule čovječanstvo na neophodnost zaštite planinskog biodiverziteta.

Pročitajte...