Studenti iz regije bivše Jugoslavije posjetili Memorijalni centar Potočari

Studenti iz regije bivše Jugoslavije, učesnici Međunarodne konferencije “Procesuiranje genocida u BiH”, posjetili su stratišta oko Srebrenice i Memorijalni centar Potočari.

Studenti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine danas su imali priliku da čuju historijski čas o srebreničkom genocidu.

Mark Harman bivši tužilac MKSJ danas je zajedno sa studentima i majkama Srebrenice posjetio Memorijalni centra Potočari.

– Ovdje sam da odam počast žrtvama genocida u Srebrenici. Genocid se ne može negirati, da se genocid ne bi desio ponovo u budućnosti, mora se priznati genocid koji se desio u prošlosti. Inače, neće biti napretka za čovječanstvo – kazao je Harman.

Predsjednica Udruženja majke enklave Srebrenice i Žepe Munira Subašić rekla je da je veoma važno što su mladi došli da prenesu istinu i da čuju od važnih ljudi koji su donosili presude o svemu što se dešavalo na ovim prostorima.

Međunarodne konferencije “Procesuiranje genocida u BiH” održana je u protekla dva dana u Sarajevu, u organizaciji Udruženje žrtava i svjedoka genocida u saradnji s Pokretom “Majke enklave Srebrenice i Žepe”, uz učešće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT), pravnim nasljednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Konferencija je okupila veliki broj studenata prava iz regije bivše Jugoslavije s ciljem da zajedno s direktnim učesnicima haških procesa dobiju saznanja o dokazima i argumentima, kako bi se suočili s istinom o genocidu u BiH.

Pročitajte...