Studenti proizveli cigle od ljudskog urina

Studenti iz Južnoafričke Republike proizveli su prve cigle na svijetu načinjene od – ljudskog urina.

Urin za ove jedinstvene bio-cigle su studenti iz Cape Towna prikupljali pomoću specijalno dizajniranih pisoara na fakultetu. Potom su ga miješali s pijeskom i bakterijama.

Smjesa je zatim ulivena u posebne kalupe na sobnoj temperaturi i više nije bilo potrebno zagrijavanje. Nusproizvod cijelog postupka su dušik i kalij, oni su vrlo vrijedna gnojiva pa tako cigla nije jedino dobro proizašlo iz specijalnih pisoara.

– Pokazali smo kako se nešto što se smatra otpadom može iskoristiti za izradu daljnjih korisnih proizvoda. Ovaj postupak se može upotrijebiti bilo gdje – kazao je doktor Dyllon Randall, nositelj kolegija o kvaliteti vode i inženjerstvu Sveučilišta Cape Town.

Ideja da se urin rabi za izradu bio-cigli je bila testirana u Sjedinjenim Državama. Jedino što su pritom bile korištene sintetičke sirovine, tako da je ovo prvi put da se prilikom izrade koristio pravi ljudski urin.

Ove bio-cigle su izrađene pomoću prirodnog procesa zvanog taloženje mikrobnih karbonata, što je slično procesu formiranja školjki.

Slobodni se pijesak kolonizira bakterijama koje proizvode ureazu te se potom miješa s urinom.

Ureaza se u urinu lomi i tvori kalcijev karbonat koji stvrdne pijesak i omogućuje mu oblikovanje.

I dok se konvencionalne cigle moraju zagrijavati na 1.400 stupnjeva Celzijevih (pri čemu se oslobađa nemala količina ugljikovog dioksida), bio-cigle ne traže zagrijavanje.

-Ako klijent poželi ciglu 40 posto čvršću od vapnenca, bakterije se mogu ostaviti da rade dulje pa stvore čvršću ciglu – pojašnjava Randall, kojeg prenose svjetski mediji.

Pročitajte...