Subašić: Imamo ogromne prostore za daleko efektnije diplomatsko djelovanje

Ambasador Sabit Subašić, koji je bio uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi „Diplomacija i stabilnost BiH“, kazao je da ne postoji etnička diplomatija, ne postoji etničko-politički projekat u diplomatiji.

– Diplomatija je u principu državna od svog postojanja. Posebno moderna diplomatija se oslanja na državu. Nikakvi pojedinačni etnički politički projekti ne dolaze u obzir u diplomatiji. Sve što se radi u tom pogledu u svim državama je, u svim modernim državama koje imaju diplomatiju je antiustavno i antidržavno – izjavio je ambasador Subašić novinarima prije početka sesije.

Dodao je kako misli da Predsjedništvo u novom sazivu ima ozbiljan zadatak da se pozabavi pitanjem bh. diplomatije.

– Smatram da smo, između ostalog, jedna od najskupljih diplomatija u Evropi, iako su bh. diplomate među najslabije plaćenim diplomatama u Evropi. Zbog čega tvrdim da smo među najskupljim, zbog toga što smo totalno ili gotovo totalno neefikasni, nemamo rezultat – smatra ambasador Subašić.

Kaže da smo, po njegovoj procjeni, veoma skupa diplomatija te misli da Predsjedništvo u novom sazivu mora hitno poduzeti mjere da se situacija sanira i reformira, uz pomoć međunarodne zajednice, prvenstveno uz pomoć „naših evropskih prijatelja koji nam žele pomoći u tom pogledu“.

Ambasador Subašić navodi da moderna diplomatija nije samo klasična diplomatija, nije samo Ministarstvo vanjskih poslova. Postoje i drugi subjekti koji na različite načine učestvuju u međunarodnim poslovima.

– Suština je u tome, po mom mišljenju, da Predsjedništvo mora daleko više u narednom periodu ostvarivati svoju ustavnu funkciju, a to znači kontrolirati vanjskopolitičke aktivnosti koje u mnogim slučajevima nisu iz sfere te formalne diplomatije, vanjskih poslova – kazao je ambasador Subašić.

Naglasio je i pitanje imidža države, navodeći da je diplomatija suštinski u vezi promocije imidža države. On smatra da smo i „zbog slabosti koje su očigledne u našoj diplomatiji, suočeni sa problemom imidža“.

– Ne možemo u Evropu, u EU sa lošim imidžom. Predsjedništvo, po mom mišljenju, mora hitno poduzimati energične mjere, konkretne, precizne projekte realizirati kako bi se imidž BiH na međunarodnoj sceni što prije popravio – kazao je ambasador Subašić.

Po njegovim riječima, imamo dobrih diplomata u svijetu koji rade pojedinačno i rade vrlo efektivno, ali „generalno je situaciju u bh. diplomatiji poražavajuća“.

On smatra da je u mnogim segmentima iz tih razloga imidž BiH urušen.

– Imamo određene efekte, ali obzirom na kapacitet BiH, mi imamo ogromne prostore za daleko efektnije diplomatsko djelovanje. Živimo u prelijepoj zemlji, imamo izvanredne uslove da budemo daleko više prisutni na međunarodnoj sceni – zaključio je ambasador Subašić.

Pročitajte...