Subotnji party u čast kraljice Elizabete: Nastupaju Diana Ross i Andrea Bocelli

Oko 22.000 ljudi uz milione koji će pratiti događaj od kuće očekuje se na subotnjoj muzičkoj proslavi historijskog platinastog jubileja kraljice Elizabete II.

“Platinasta zabava u palati” vrhunac je trećeg dana javnih događaja povodom rekordnih 70 godina na tronu 96-godišnje monarhinje.

Diana Ross je glavna atrakcija na događaju, koji će se održati na namjenski izgrađenoj bini ispred Buckinghamske palate u centru Londona, .

Na koncertu također učestvuju umjetnici, uključujući italijansku opernu zvezdu Andreu Boccelija i kompozitora Jamesa Bonda Hansa Zimmera.

Proslave su počele u četvrtak pompom i raskošnom vojnom paradom Trooping the Color.

U fokusu u petak bila je tradicionalna služba zahvalnosti Crkve Engleske koju su predvodili visoki članovi kraljevske porodice, kao i princ Harry i njegova supruga Meghan koji su se za tu priliku vratili u Britaniju.

Subotnji koncert, koji će BBC prenositi uživo na radiju, televiziji i online od 19 sati, nije ništa manje velikih razmjera.

Ne očekuje se da će kraljica i najduže vladajući monarh u britanskoj historiji prisustvovati 2,5-satnom koncertu, ali će ga gledati na televiziji u zamku Windsor.

U četvrtak se pojavila na dva javna događaja pred gomilom okupljenih te ih pozdravila s balkona Buckinghamske palate, a zatim je bila u Windsoru na ceremoniji paljenja svjetionika.

Nakon mjeseci borbe s teškoćama u hodu i stajanju, iz Buckhingamske palate saopćili su da joj je napor uzrokovao “neke nelagodnosti”, zbog čega se povukla s crkvene službe u petak.

Također, umjesto nje, subotnjem koncertu će prisustvovati njen nasljednik princ Charles i njegov najstariji sin, princ William.

Četvrtak i petak su proglašeni državnim praznicima kako bi se obilježio jubilej.

Duže radno vrijeme pubova, ulične zabave i drugi događaji koji slave kraljičinu ulogu u životu Britanaca privremeno su otklonili mrak rastuće krize troškova života.

(RTVTK/Klix.ba)

Pročitajte...