Subvencije privrednicima u TK

Na posljednjoj sjednici Vlade TK usvojene su odluke koje se odnose na subvencije privrednicima kojima je tokom stanja prirodne nesreće bio onemogućen rad. Podsjećamo, radi se o implementaciji Zakona o subvenciji za ublažavanje posljedica uzrokovanih stanjem nesreće, tzv. Kantonalnog korona zakona. Subvencija za mjesece april i maj 2020.godine iznosi 406,00 KM.

Novinarka: Devleta Brkić

Nakon što je Ministarstvo privrede okončalo procedure analize prijava dostavljenih na javni poziv, Ministarstvo finansija je predložilo, a Vlada potvrdila subvenciju po zaposleniku za mjesece april i maj u iznosu 406 KM. Subvencije su odobrene po osnovu zabrane obavljanja djelatnosti i po osnovu indirektno onemogućenog rada. Po osnovu zabrane djelatnosti isplaćeno je 2.798.152 KM.

– Ukupan iznos odobrenih sredstava po osnovu indirektno onemogućenog rada iznosi 468.930 KM. Budući da su subvencije odobrene po osnovu zabranjenog obavljanja djelatnosti i po osnovu indirektno onemogućenog posla treba navesti da je ukupan iznos oba osnova 3.267.082. KM, kazao je ministar Hasić.

Za mjesec april subvencijama je obuhvaćeno 4.817 radnika, dok je za mjesec maj po oba osnova 3.230 radnika. Konačne liste privrednika koji su ostvarili pravo na subvenciju objavljene su na web stranici Vlade TK i Ministarstva privrede. Iako je za ovu namjenu bilo predviđeno 15 miliona KM, utrošeno je tek nešto više od tri miliona. Ministar Hasić otkriva u šta će se usmjeriti preostala sredstva.

– Na spisku su isključivo oni koji su imali urednu dokumentaciju, čak ima i onih koji su imali velike obaveze prema državi, aplicirali su svjesno, znajući da će biti odbijeni. Istina da će ministarstvo predložiti Vladi TK neke nove programe, pored ovih koje trenutno radimo. Mi nećemo privredu TK ostaviti na cijedilu. Stav ove Vlade i premijera Tulumovića jeste da privredu pomognemo u ovim teškim danima, dodao je Hasić.

Kada je riječ o subvencijama za mjesec juni ministar Hasić ističe da će u skladu sa Zakonom biti raspisan javni poziv, dodajući da još uvijek nema zvanične procjene o štetama koje je koronavirus ostavio na privredu TK.

(RTV TK)

Pročitajte...